De beste salami van België komt uit Kapellen

donderdag 11 oktober 2018 - 08:45
Dennis van den Buijs
Fijne vleeswaren
Slagerij Van de Weyer
Beenhouwer Peter Van de Weyer is trots op zijn gekruide worst. De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België heeft hem bekroond voor zijn salami. Peter gaf tekst en uitleg in Start Je Dag

"Wij werken bewust met niet-industrieel vlees," zegt slager Peter aan Dennis en Sharon. "En uiteraard draaien we ons vakmanschap in onze salami." Dat houdt in dat beenhouwerij Van de Weyer zijn salami op de zuiderse manier maakt. "We gaan het vlees niet verzuren zoals vaak de gewoonte is maar wel uitdrogen. Op die manier kan je onze salami ook langer bewaren," zegt Peter.

Drogen is geen koud kunstje

"Je staat er 's morgens mee op en gaat er 's avonds mee slapen," biecht Van de Weyer op. Al ligt Peter natuurlijk niet letterlijk met zijn bekroonde worst in bed. "Maar een salami maken en laten uitdrogen is een strijd. Daarom maken heel weinig beenhouwers hem nog zelf." Het weer blijkt een belangrijke sleutel tot succes. "Het mag niet te droog en niet te koud zijn. De ideale salami droogt namelijk eerst aan de binnenkant en dan pas van buiten. Het heerlijke oktoberweer dat we nu meemaken is eigenlijk ideaal."

Zelf proeven?

Voor een goede 20 euro per kilo kan je proeven van Peters topsalami. Al is de winkel in Kapellen vandaag gesloten. "Morgen staan we opnieuw klaar om iedereen met de glimlach te verwelkomen," zegt de trotse Belgische Kampioen salami maken. Sharon moet volgens Peter trouwens dringend langskomen. Haar voorkeur voor 'gezonde' kalkoensalami kon Peter iets minder smaken. "Onze ambachtelijk gemaakte salami is zeker zo gezond als wat jij tussen je boterham legt," grapte Peter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!