"De kalfjes stonden een meter diep in de mest"

woensdag 19 juni 2019 - 08:19
Dennis van den Buijs
Kalfje
Getty Images
In Ranst heeft de brandweer vijf kalfjes gered die door het stalrooster waren gezakt. "Onze brandweerlui hebben ze met de hand uit de aalput getild", vertel Jessica De Boeck van de Brandweer Zone Rand op Radio 2 Antwerpen.

"We kregen gisteravond een oproep binnen van een groot veebedrijf in Ranst waar een vijftal kalveren door het stalrooster waren gezakt", vertelt Jessica De Boeck van de Brandweer Zone Rand in 'Start Je Dag'. "De dieren kwamen in de aalput terecht en stonden tot een meter diep in de mest." Het was voor de brandweer onmogelijk in de stal om de dieren met kranen op te tillen. "Twee van onze mensen zijn dan maar zelf in de aalput afgedaald. Ze droegen beschermende kledij en hadden flessen met ademlucht. Zo'n kalfjes wegen al snel 250 à 300 kilogram. Met spanriemen onder de buik zijn ze met mankracht uit de meter mest gered." 

Onze brandweermannen hebben de kalfjes met mankracht uit de aalput moeten tillen.

Jessica De Boeck, Brandweer Zone Rand

Kalfjes stellen het goed

Hoe gaat het intussen met de geredde kalfjes? "Al bij al goed," zegt Jessica De Boeck van de brandweer. "De dieren waren gestresseerd maar zijn gelukkig niet kopje onder gegaan in de aalput. We hebben ze samen met de boer schoongemaakt. Vandaag zal een veearts de kalfjes uitgebreid onderzoeken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!