"De verslaving waar Lennert mee kampt, is voor het leven"

dinsdag 24 april 2018 - 12:15
Luc van Bakel
Katrien Peirsman
Lennert en zijn familie
Lennert is 13 als hij voor het eerst experimenteert met drugs, vooral met cannabis. Al snel raakt hij verslaafd. Een verslaving waar hij nu, 12 jaar later, nog altijd tegen vecht. Zijn vader Jos doet bij onze reporter het verhaal van een lange strijd. 
Getuigenis vader Lennert
Beluister hier de volledige reportage

Jeugd

Lennert groeit op in een liefdevol en gelukkig gezin, met een vader, een moeder en twee zussen. Hij gaat naar de scouts, speelt voetbal, en volgt muzieklessen. Maar op de kunsthumaniora loopt het mis: hij begint te experimenteren met cannabis, en daarna ook met alcohol. 
Zijn ouders hebben niet meteen in de gaten wat er aan de hand is, en op dat moment gaat het van kwaad naar erger. Hij loopt vaak weg van huis, stapt over naar het technisch onderwijs, maar ook zijn vrienden daar houden hem van het rechte pad af, en hij stopt vroegtijdig met school. 

 

Gevangenis

Als Lennert 19 jaar is, krijgt hij ruzie met iemand uit het drugsmilieu, en hij wordt op straat neergestoken. Hij kan niet gaan werken, en door zijn zware cannabis- en alcoholverslaving krijgt hij vaak last van psychoses (hallucinaties of waanbeelden).  Daarop beslist ie om zich voor het eerst te laten opnemen in een instelling om van zijn verslaving af te geraken.
En het zal niet de laatste keer zijn. Tussen de verschillende opnames door steelt hij thuis dure spullen om aan geld te geraken om drugs te kopen, en als dat niet meer lukt pleegt hij een roofoverval. 
Hij wordt veroordeeld, en in de gevangenis komt hij in aanraking met heroïne. 

 

Eeuwige strijd

Lennert is uiteindelijk van instelling naar instelling getrokken, maar nergens heeft hij het gevoel dat de zorgverleners - hoe hard ze ook proberen - hem echt kunnen helpen. 
Hij moet de strijd zelf leveren, ook vandaag nog, een strijd die hij voorlopig nog niet kan winnen. 

 

Als je na deze reportage nog met vragen zit, kan je terecht bij Tele-Onthaal of bij de Druglijn

 

Klik hier om de andere artikels van onze drugsreeks te lezen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!