Diagnose borstkanker nauwkeuriger en comfortabeler

dinsdag 29 oktober 2019 - 16:41
Kristel Mariën
tafel
De dienst radiologie van GZA Ziekenhuizen in Antwerpen maakt als eerste ziekenhuis in België gebruik van een 3D tomosynthese biopsietafel. Dat toestel laat toe om nauwkeuriger letsels in de borst te lokaliseren en zo gemakkelijker biopsieën te nemen. Dat zorgt voor meer comfort en minder pijn bij de patiënt.

Tomosynthese techniek

Kleine micro verkalkingen of moeilijk zichbare verstoringen van de borst kunnen makkelijker opgespoord worden dankzij de technologie van de tomosynthese. Dan worden meerdere opnames gemaakt van de borst vanuit verschillende hoeken zodat een 3D beeld ontstaat, zonder de verhoging van de stralingsdosis. Dankzij die 3D beelden kan men beter stukjes weefsel wegnemen, omdat het duidelijker is waar de dokter moet prikken. 

Comfortabeler voor patiënt

De duur van het nemen van een biopsie, is gedaald van drie kwartier naar ongeveer 20 minuten. "De patiënten ervaren de ingreep nu als sneller, comfortabeler en minder pijnlijk dan verwacht.", zegt dokter Aljosja De Schepper. De GZA Ziekenhuizen bestaat uit 3 campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!