"Dit gaat ons zelfvertrouwen een enorme boost geven!"

woensdag 13 november 2019 - 14:49
Els Broekmans
Sarah Barbarien en Ilse Vandamme, twee dames met een beperking die een sportieve uitdaging aangaan
foto: Radio 2
Ilse Vandamme (36) uit Aartselaar en Sarah Barberien (30) uit Wommelgem leerden mekaar kennen in Revarte in Edegem. Ze hebben er allebei gerevalideerd na ernstige gezondheidsproblemen waar ze nu nog altijd een beperking aan overhouden. Dat houdt hen echter niet tegen om volgend jaar deel te nemen aan 'Adventure on wheels'. Dat betekent op 18 dagen tijd samen 894 kilometer fietsen van Garmisch-Partenkirchen tot Rome.

Door het oog van de naald

In maart 2017 kreeg Ilse een banale keelontsteking maar die evolueerde naar een streptokokkenbesmetting. De dokters konden uiteindelijk niet anders dan haar beide benen amputeren en ze kreeg er ook nog nierfalen bovenop. "Voor 't zelfde geld was ik er niet meer geweest", vertelde ze in onze middaguitzending. "Ik ben toch in een soort van positieve vibe terechtgekomen omdat ik besefte dat ik mijn man nog had en mijn kinderen nog zou kunnen zien opgroeien."

Zwart gat

Sarah vertelde dat ze in diep zwart gat terechtkwam na haar twee beroertes. Ze hield daar een gedeeltelijke verlamming, afasie en geheugenverlies aan over. "Bij mij is dat als een bom ingeslagen. Ik maakte me heel veel zorgen om wat ik nog wel en niet meer zou kunnen. Gelukkig was er mijn man. Die is blijven lachen, elke dag opnieuw en is me blijven overtuigen dat we hier samen zouden doorkomen."


Sportieve uitdaging

Zowel Ilse als Sarah waren voor hun beperking heel sportief. Ze vonden mekaar in een grensverleggende uitdaging. Met aangepaste fietsen gaan ze deelnemen aan 'Adventure on wheels' in juni volgend jaar. Dat betekent op 18 dagen tijd samen 894 kilometer fietsen van Garmisch-Partenkirchen tot Rome. De opbrengst van deze willen ze verdelen onder Para icehockeyclub Phantoms en Project U/Turn. Deze vzw's helpen mensen met een fysieke beperking aan aangepast materiaal om hun leven van voorheen zo goed mogelijk terug op te kunnen pakken.
De dames rekenen ook op hun omgeving om hen financieel of praktisch te helpen. Om de nodige fondsen bij mekaar te krijgen, organiseren ze om te beginnen zondag a.s. een bowlingavond in Antwerp Bowling aan de Blancefloerlaan in Antwerpen op. Er volgen later nog meer activiteiten. We gaan nog van hen horen!

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!