Duizenden Antwerpenaren tekenen petitie tegen vervuilende cruiseschepen

vrijdag 14 juni 2019 - 08:43
Dennis van den Buijs
Cruiseschip in Antwerpen
De onlinepetitie 'Geen vervuilende cruiseschepen in de lage emissiezone' raakt een gevoelige snaar in Antwerpen. "Op een paar uur tijd hebben al meer dan tweeduizend mensen onze petitie getekend," vertelt initiatiefnemer Kees Meerman op Radio 2 Antwerpen.

"Cruiseschepen stoten een stofwolk van vervuiling over onze stad," zegt Kees Meerman, initiatiefnemer van de petitie op Radio 2 Antwerpen. "Het zijn drijvende flatgebouwen die enorm veel vervuilende brandstof gebruiken. Ook als ze aangemeerd zijn blijven hun vervuilende generatoren draaien." Meerman klaagt de hypocrisie van het stadsbestuur aan. "Niemand mag met zijn oude dieselauto in de binnenstad rondrijden maar op een steenworp van de kathedraal, pal in de lage emissiezone, liggen cruiseschepen volop te vervuilen. Dat is toch te gek voor woorden?"

Alternatieve energie

Eerder deze maand kondigde de Stad Antwerpen aan dat ze samen met de Universiteit Antwerpen een onderzoek start om de vervuiling van cruiseschepen terug te dringen. Kees Meerman is niet overtuigd. "Dat project gaat over filters die op de cruiseschepen geplaatst worden. Daarmee pak je wel de uitstoot maar niet de bron van de vervuiling aan." 

Met hun petitie hopen de initiatiefnemers op snelle actie van de stad. "Antwerpen is een van de Europese steden met de slechtste luchtkwaliteit. Je zou denken dat de politiek dat als prioriteit nummer één beschouwt. Helaas merken we dat niet. Wij willen dat de stad de reders aanspoort om op alternatieve energiebronnen te varen zoals waterstof of elektriciteit," besluit Kees Meerman van de petitie 'Geen cruiseschepen in de lage emissiezone'.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!