Duizenden liters verf krijgen nieuw leven

woensdag 7 juni 2017 - 16:24
Verfborstel
Nog bruikbare verfresten komen terecht op het containerpark. "In totaal komt er op de Kempense containerparken nu elk jaar meer dan 200.000 liter verf binnen", vertelt Katleen Mertens van IOK. "Een groot deel van die verf is eigenlijk nog bruikbaar. Normaal wordt die verf vernietigd, maar dat zou nu moeten verminderen."

Duurzaam en goedkoop

Het proefproject 'RePaint', gecoördineerd door het IOK, wil alle binnengebrachte potten verf op de containerparken controleren en sorteren om het verfafval te verminderen. "Na een grondige controle, het reinigen van de potten en het labelen, gaat de nog bruikbare verf naar de Kringloopwinkels in Geel en Turnhout. Daar verkopen ze de verf voor 2 euro per liter", zegt Katleen Mertens. De verf die niet meer bruikbaar is, bijvoorbeeld door bevriezing of uitdroging, gaat eruit. "Om de kwaliteit van de verf te garanderen worden de medewerkers opgeleid om de verf te testen. Het gaat ook enkel om verf voor binnenmuren en op waterbasis. Ze zijn dus niet gemengd met andere producten." 

 

Sociale tewerkstelling

Naast het recupereren van nog goede verf, heeft het project ook aandacht voor sociale tewerkstelling, door hun samenwerking met de Kringwinkels en vzw De Sprong. Het project RePaint is niet nieuw. In Engeland startte het project al zo'n 20 jaar geleden. Ook daar werd de koppeling gemaakt tussen duurzame verf die goedkoop op de markt komt en sociale tewerkstelling. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!