Een derde meer mensen kloppen aan bij de Voedselbanken

donderdag 10 oktober 2019 - 12:39
An Verstuyft
Sandra Bekkari met doos paprika's
In de provincie Antwerpen hebben de Voedselbanken vorig jaar bijna 26 000 mensen geholpen. Dat zijn er bijna één derde meer dan het jaar daarvoor. Het aantal verenigingen die voedingspakketten lokaal verdelen is ook toegenomen, vooral ook in de Noorder- en Zuiderkempen.

Het zwaartepunt van voedselbedelingen in Antwerpen lag altijd al in de stad Antwerpen. Daar ligt het nog altijd, maar ook in de Kempen komen er nu meer en meer verenigingen bij die voedselpakketten komen halen, zegt Fons Jespers van de Voedselbanken Antwerpen-Mechelen-Turnhout. Dat er meer mensen in armoede leven, willen ze daar zelf niet uit besluiten: "Het is omdat het meer bekend geraakt daar ter plaatse, dat er ook meer verenigingen zijn en dat ook de OCMW's daar meer en meer gebruik van maken. Je ziet dat aan de kanten van Turnhout, Herentals, Geel, Laakdal meer verenigingen worden opgericht. Eigenlijk in de Noorder- en de Zuiderkempen."
 

Gelukkig is het een gevarieerd aanbod en krijgen mensen ook al eens verse groenten en fruit

Sandra Bekkari - Ambassadrice Voedselbanken

De afdeling Antwerpen-Mechelen-Turnhout heeft twee magazijnen in Mortsel, onder andere in Fort IV. Ambassadrice van de Voedselbanken is de bekende voedingsspecialiste en tv-kok Sandra Bekkari. Zij kwam vandaag een handje toesteken in het magazijn: "Ik ben iedere dag bezig met voeding. We weten hoe belangrijk voeding is. En we staan er niet bij stil hoeveel mensen vandaag geen middelen hebben om voeding aan te kopen en honger hebben. Vandaar dat ik het evident vond om mijn schouders mee onder dit project te zetten." En er is gelukkig, volgens Bekkari, niet alleen droge voeding: "Het goede nieuws is dat er veel aanbod is, verse paprika's bijvoorbeeld vandaag. Maar dat is net voeding, waar wel wat meer werk aan is, om het goed tot bij de mensen te krijgen. Dus daar is ook extra aandacht voor nodig. Maar ik ben blij dat er deze zomer ook al eens aardbeien waren voor de mensen."
 

Beluister hier de reportage
mannen pakken voedselpakketten in

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!