Eerste waterstoftrambus ooit voorgesteld in Koningshooikt

dinsdag 4 juni 2019 - 14:51
Yoran Chanet
Waterstoftrambus
Radio 2 Antwerpen
In Koningshooikt heeft de Antwerpse busbouwer Van Hool de eerste waterstoftrambus voorgesteld. De trambus lijkt een beetje op een tram, maar kan op de gewone weg rijden of in een busbedding. "Het is een voordeel dat de waterstoftrambus geen vuile rook uitstoot en ook geen CO2-uitstoot heeft", zegt Dirk Snauwaert van Van Hool.

"De bus stoot geen CO2 uit als de waterstof wordt opgewekt uit groene stroom, zoals windmolens of zonne-energie, of uit een restproduct, zoals de waterstofbussen van De Lijn nu al tanken bij een bedrijf in de Antwerpse haven. Je hebt enkel waterstofdamp die uit de bus komt. Via de elektrolysetechniek kan je waterstof omzetten in elektriciteit met een brandstofcel en zo 300 kilometer rijden met de bus zonder te tanken.

De meeste bussen rijden maar 200 tot 250 kilometer per dag, dit is dus een goed systeem voor het openbaar vervoer", zegt Snauwaert. 125 passagiers kunnen mee met de waterstoftrambus. "De bus kan heel snel tanken, na vijf minuten is ze volgetankt en dat is een voordeel tegenover een elektrische bus." Vanaf september zullen acht waterstoftrambussen passagiers vervoeren in het Franse Pau. 

"Ook mogelijk in Antwerpen"

"Deze trambus zou ook Antwerpen kunnen rijden, als er interesse zou zijn van De Lijn. Je hebt waterstof nodig, maar die heb je in onze haven", vertelt Snauwaert. Voorlopig heeft De Lijn nog geen interesse getoond. "Er is veel belangstelling voor onze waterstoftrambussen over de hele wereld. Van Noord-Europa tot Zuid-Amerika en het Verre Oosten", zegt Dirk Snauwaert van Van Hool.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!