Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Filet d'Anvers binnenkort Europees beschermd?

do 21 feb. - 9:28

Filet d’Anvers is op weg naar een Europees beschermingslabel. Vleeswarenfabrikant LMJ in Schoten neemt het initiatief om het typische ossegerookt te beschermen in kwaliteit en bereiding.
Filet d'Anvers
© Foto: VLAM (streekproduct.be)

Historische charcuterie 

Zaakvoerder Louis-Phillipe Michielssen is één van de belangrijkste fabrikanten van filet d’Anvers. Hij wil het bekende stukje charcuterie laten beschermen. “Het voordeel van de bescherming is dat we alle mensen kennis laten maken met dit historisch stukje vlees. Want het is tot nu toe vooral bekend in Antwerpen”, zegt Michielssen in Start Je Dag. “Andere Vlaamse producten die dit label al eerder kregen zijn het Liers vlaaike en de Geraardbergse mattentaart. We willen ook een stukje charcuterie laten erkennen en de filet d’Anvers is daar perfect voor.”

Bescherming tegen namaak

Het Europese label beschermt producten tegen namaak. Om dat tegen te gaan worden er criteria opgesteld waar het vlees aan moet voldoen. “Het belangrijkste criteria is dat het product op basis van Belgische kwaliteitsrundvlees is", aldus Michielssen. "Er bestaat namelijk een misverstand dat filet d'Anvers gemaakt is van paardenvlees. Ook is de grootte van het snijvlak en de rode kleur van het rundvlees belangrijk.”

Het mogelijke Europese label is nog niet voor meteen. De erkenning is een werk van lange adem en de procedure kan enkele jaren duren. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet