Filet d'Anvers binnenkort Europees beschermd?
do 21 feb. - 9:28
Historische charcuterie
Zaakvoerder Louis-Phillipe Michielssen is één van de belangrijkste fabrikanten van filet d’Anvers. Hij wil het bekende stukje charcuterie laten beschermen. “Het voordeel van de bescherming is dat we alle mensen kennis laten maken met dit historisch stukje vlees. Want het is tot nu toe vooral bekend in Antwerpen”, zegt Michielssen in Start Je Dag. “Andere Vlaamse producten die dit label al eerder kregen zijn het Liers vlaaike en de Geraardbergse mattentaart. We willen ook een stukje charcuterie laten erkennen en de filet d’Anvers is daar perfect voor.”
Bescherming tegen namaak
Het Europese label beschermt producten tegen namaak. Om dat tegen te gaan worden er criteria opgesteld waar het vlees aan moet voldoen. “Het belangrijkste criteria is dat het product op basis van Belgische kwaliteitsrundvlees is", aldus Michielssen. "Er bestaat namelijk een misverstand dat filet d'Anvers gemaakt is van paardenvlees. Ook is de grootte van het snijvlak en de rode kleur van het rundvlees belangrijk.”
Het mogelijke Europese label is nog niet voor meteen. De erkenning is een werk van lange adem en de procedure kan enkele jaren duren.