Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geen bezoek meer in het rusthuis door corona, wel uitzondering voor mantelzorgers

do 12 mrt. - 7:42

Je mag niet meer op bezoek in het rusthuis. De woonzorgcentra sluiten hun deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke beslist. Het is een zware dobber voor veel mensen die hun partner of familie niet meer kunnen bezoeken. Zeker als ze ze normaal elke dag mee helpen verzorgen.

Bezoekers mogen het rusthuis niet meer in tot zondag 19 april. Dat is het einde van de paasvakantie. "De bewoners zijn een risicogroep voor het coronavirus, en we moeten ze beschermen", zegt minister Beke. Vandaar de strenge maatregel. 

Maar die is niet voor iedereen evident. Willy reageert heel emotioneel. Hij gaat elke dag op bezoek bij zijn vrouw, die dement is. Hij geeft haar te eten en kalmeert haar als ze het moeilijk heeft. "Wie gaat dat nu doen? Het personeel heeft het al zo druk, zij hebben daar de tijd niet voor." Hij is er het hart van in.

Ik geef mijn demente vrouw elke dag te eten. Haar vijf weken niet zien? Ik kan dat niet aan.

— Willy

"Voor mensen zoals Willy, is er een uitzondering," zegt Margot Cloet van Zorgnet Icuro, de koepel van de woonzorgcentra in Vlaanderen. "Mantelzorgers mogen wel nog binnen. Mantelzorgers zijn mensen die een essentiële bijdrage leveren tot de zorg: ze geven iemand regelmatig eten, of stoppen hem of haar elke avond in bed."

De mantelzorgers moeten wel veiligheidsmaatregelen nemen als ze het rusthuis binnen willen, net als het personeel. Ze worden geregistreerd, zodat men weet wie wanneer binnen is gegaan. Hun temperatuur wordt ook regelmatig gemeten. 

Contact van op afstand

"We beseffen dat het niet evident is en dat het niet makkelijk is voor de bewoners en hun familie. Maar het is noodzakelijk om maatregelen te nemen. We moeten die ziekte absoluut buiten het rusthuis houden," zegt Margot Cloet. "Tegelijk zoeken we naar oplossingen. Zo zijn we aan het onderhandelen met Microsoft om een Skype-platform te ontwikkelen." Zo kan je bellen met je familie in het rusthuis, en ze tegelijk zien. Maar voor veel rusthuisbewoners is dat niet evident. Bovendien moet het personeel hen daarbij helpen. Hebben ze daar wel tijd voor? 

"Vrijwilligers mogen nog altijd het rusthuis binnen, onder dezelfde voorwaarden als de mantelzorgers en het personeel. Dus zij kunnen daarbij helpen. Mensen met dementie hebben vaak ook baat bij een gewone foto."

We moeten creatief zijn en zoeken naar oplossingen om contact te hebben van op afstand.

— Margot Cloet

"We moeten creatief zijn, maar het is onze plicht om het virus te proberen in te dijken. We bekijken hoe rusthuizen van elkaar kunnen leren en we helpen ze daarbij."

Vragen? 

Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan het personeel van het rusthuis waar je normaal op bezoek gaat. Je kan ook informatie vinden op de website van Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid. Of je kan hen bellen op het telefoonnummer 02 553 35 00, elke werkdag van 9 tot 16 uur.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet