Germaine (93) woont hele leven in Sint-Jozef Rijkevorsel: “De arbeiders van de steenfabriek hebben het hier groot gemaakt”

vrijdag 7 augustus 2020 - 14:19
Anneke Hermans
Radio 2 Antwerpen
Deze zomer bezoekt Jelle Cleymans zes "Veerkrachtige Dorpen" in onze provincie. De inwoners daarvan nemen zelf initiatieven om het dorpsleven te verbeteren. Tijdens zijn bezoek aan veerkrachtig dorp Sint-Jozef Rijkevorsel leert hij Germaine Canters (93) kennen. Ze is er geboren en getogen en woont er nog steeds.

Je hebt in elk dorp van die mensen die alles hebben zien gebeuren en hebben zien veranderen. En die zelf ook een ontzettend rijk en boeiend leven hebben gehad. In Sint-Jozef Rijkevorsel is dat Germaine. Op 4 augustus jongstleden is ze nog 93 geworden. Al die jaren woont ze al in haar Sint-Jozef.

In mijn café kwamen mensen om over sport te praten. Om 22 uur ging de biljard aan de kant om te kunnen dansen en om 1 uur ’s nachts ging iedereen weer naar huis.

Germaine Canters, woont haar hele leven al in Sint-Jozef Rijkevorsel

“Het zijn de arbeiders die ons dorp hier groot hebben gemaakt”, vertelt Germaine op Radio 2 Antwerpen. “Eerst was hier een cementfabriek, later zijn er de steenbakkerijen bijgekomen. Mensen kwamen hier werken, maar ook wonen. Nu is er bijna niets meer, maar toen hadden we alles: winkels, banken, een postkantoor,…”

En er was ook een café. Eentje dat Germaine zelf uitbaatte. “Om iets open te doen vroeger moest je veel geld hebben. Voor een café was dat niet nodig”, vertelt Germaine. “Het was hier een echt sportcafé. Mijn man speelde vroeger voetbal in Turnhout en de mensen kwamen na de wedstrijd hier napraten. Om 22 uur ging de biljard aan de kant en werd er gedanst en om 1 uur ’s nachts ging iedereen naar huis.

Aster Berkhof

Er werd ook vaak muziek gespeeld in het café van Germaine. Haar man zat in de fanfare samen met schrijver Aster Berkhof. Die laatste is opgegroeid in Sint-Jozef Rijkevorsel. “Aster en mijn man zaten altijd naast elkaar en speelde dan saxofoon. Dat was een mooie tijd.”

Germaine stopte met het café toen er minder volk begon te komen. “Mensen kochten een auto of een televisie. Ze gingen op stap met de wagen of bleven ’s avonds thuis televisiekijken in plaats van op café te gaan. Ik ben toen gestopt en heb een kapsalon opengedaan en daarna een wasserette. Ik heb dat allemaal graag gedaan en denk nog vaak terug aan mijn klanten.”

73 jaar getrouwd

Germaine is ondertussen ook recordhouder in Sint-Jozef Rijkevorsel. Samen met haar man is ze dit jaar 73 jaar getrouwd, het langste ooit in haar dorp. “Dit jaar gaan we niet te groots vieren door het coronavirus. Op onze leeftijd moet dat trouwens ook niet meer. Als we maar bij elkaar kunnen zijn, meer moet dat niet zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!