Gratis opleiding voor diamantslijpers

vrijdag 19 april 2019 - 16:39
Sylvia Persoons
diamant slijpen, diamant, slijper
Foto: Belga
De Antwerpse diamantsector heeft permanent nood aan diamantslijpers en wie geslaagd is voor de toelatingsproeven, kan nu gratis een opleiding krijgen. Het gaat om een samenwerking tussen de diamantnijverheid, de stad en de VDAB.  Na een opleiding van 3 maanden en een stage van een half jaar kan je bij een bedrijf aan de slag.

“De grote en meest uitzonderlijke stenen komen nog steeds naar Antwerpen om hier geslepen te worden”, zegt Margaux Donckier van Antwerpen World Diamond Centre. “We zijn erin geslaagd om een technologie te ontwikkelen die 90% van het slijpproces automatiseert maar dan nog moet de afwerking met de hand gebeuren.” Deze afwerking met de hand zorgt voor de schittering van de diamant en daarvoor hebben ze in Antwerpen slijpers nodig. “Er waren heel wat geïnteresseerden en daardoor hebben we toelatingsproeven georganiseerd. De kandidaten werden getest op 3D-zicht, handigheid en nauwkeurigheid.”

Na een aantal selectieproeven starten er dinsdag alvast 8 kandidaten. Momenteel zijn er 400 diamantslijpers in Antwerpen maar veel slijpers naderen de pensioenleeftijd. “Het is de bedoeling om deze cursus op jaarlijkse basis te organiseren. Er worden niet meer kandidaten geselecteerd dan er momenteel vacatures zijn, om ze zeker aan een job te helpen", aldus Donckier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!