Griepprik door apotheker? Dit vinden ze er zelf van

maandag 21 oktober 2019 - 16:16
Elisabeth De Weerdt
een griepprik
Foto: VRT NWS
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde vindt dat apothekers zelf griepprikken moeten kunnen geven. Volgens hen is dat efficiënt en goed voor de volksgezondheid. Nu mogen alleen dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen zo'n vaccinatie geven. Maar wat vinden apothekers daar zelf van?

Takenpakket

De meningen zijn verdeeld bij de apothekers in Berchem. "Ik vind dat dit niet behoort tot ons takenpakket", zegt een apotheker. "Dit is de taak van de dokter of verpleegkundige." Ook weet ze niet hoe ze dit praktisch zou moeten organiseren. "Ik sta vaak alleen en dan kan ik moeilijk een griepvaccin toedienen vanachter in de apotheek terwijl een rij mensen aan het wachten zijn."

Opleiding

"Ik merk dat er vraag naar is in mijn apotheek", vertelt iemand anders. "We zijn we hier niet voor opgeleid, dus moeten hiervoor bijscholing krijgen." Het toedienen van het griepvaccin zou een reorganisatie betekenen in de apotheek. "We zouden bijvoorbeeld twee voormiddagen in de week vaste momenten voorzien."

Praktischer voor patiënt

"Voor de patiënten is dit veel handiger", zeggen medewerkers van een andere apotheek. "Nu moeten mensen eerst naar de dokter voor een voorschrift, dan naar de apotheek om de griepspuit te halen, om dan vervolgens terug naar de dokter te gaan om de spuit te laten zetten." Volgens hen zou het veel minder omslachtig zijn als ze het zelf zouden doen. "Op zich is zetten van een griepspuit snel gedaan én vermindert het de werkdruk van dokters."

De Apothekersbond is voor het voorstel van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde om griepprikken te laten toedienen door apothekers. De wet zou wel moeten aangepast worden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!