Heeft Retie met "dorpsfonds" de oplossing voor windmolenprotest?

donderdag 7 november 2019 - 08:43
Dylan Van Rooy
Foto: Belga
De gemeente Retie wil dat windmolenuitbater Engie Electrabel een deel van zijn winst in een "dorpsfonds" steekt. Heel wat inwoners van Schoonbroek zijn niet te spreken over de komst van van een nieuw windmolenpark op 500 meter van het dorp. "We hopen dat dit fonds de wrevel kan wegwerken", zegt schepen Koen Claessens (Nieuw-Retie) op Radio 2 Antwerpen.

Heel wat inwoners van Schoonbroek, deelgemeente van Retie, zijn niet te spreken over de komst van 6 nieuwe windmolens. Die zijn gepland langs de E34 op slechts 500 meter van het dorpscentrum van Schoonbroek. In de hoop het protest te temperen, is het gemeentebestuur gesprekken gestart met windmolenuitbater Engie Electrabel. "We hebben hen voorgesteld dat er een "dorpsfonds" komt waarin een deel van de opbrengst van het nieuwe windpark wordt gestort", zegt de bevoegde schepen Koen Claessens in 'Start Je Dag.' "De onderhandelingen lopen nog maar dan spreken we toch al snel over bedragen tussen de 10.000 en 30.000 euro.

Geld voor de gemeenschap

Wat hoopt Retie met zo'n dorpsfonds te bereiken? "Dat geld zouden we kunnen inzetten voor duurzame projecten ten voordele van de gemeenschap", zegt Claessens. "Het idee voor dat fonds komt trouwens van de buurtbewoners zelf. Ik ga er dan ook van uit dat dit voor sommige inwoners een tegemoetkoming gaat zijn. Wat niet wegneemt dat wij alle officiële bezwaren tegen het windmolenpark blijven onderzoeken." Volgens schepen Claessens zijn de onderhandelingen nog volop bezig. "Al heb ik de indruk dat Engie hier heel positief tegenover staat. Ik ben hoopvol dat het ''dorpsfonds'' er echt kan komen."


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!