"Hij lijkt een volwassen jongen maar in gedachten is hij een kind"

maandag 2 april 2018 - 10:29
kind kijkt naar de zee
't Is vandaag wereldautismedag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor mensen met autisme spectrum stoornis. Ook Cindy Reymenants uit Mechelen heeft een zoon met autisme, en voor haar en haar man is het niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan. 

Klein kind

"Onze zoon is totaal anders", vertelt Cindy. "Hij heeft een eigen manier van denken en beleeft de dingen in zijn eigen wereld. Hij is ook wat drukker dan anderen. Naar de buitenwereld toe lijkt hij een doodgewone, volwassen jongen. Maar in z'n gedachtengang is hij eigenlijk nog een klein kind."

Politie aan huis

"Mijn zoon kan heel lief zijn", gaat Cindy door, "maar hij wordt soms ook erg agressief naar ons toe zodat de situatie helemaal uit de hand loopt." Enkele jaren geleden namen Cindy en haar man een drastische beslissing. "Op een bepaald moment hebben we de politie gebeld. Maar die kon eigenlijk ook niet veel doen. We moesten zelf op zoek naar juiste hulp voor hem." Op dat moment dacht Cindy nog dat haar zoon alleen ADHD had. 

Lange wachtlijsten

De diagnose 'autisme' kwam later pas. "We hebben dan vier maanden thuisbegeleiding gekregen", zegt Cindy. "Daarna zijn we goed begeleid geweest, maar eigenlijk zijn we nu nog altijd aan het wachten op de juiste hulp, want de wachtlijsten zijn enorm lang."

"We nemen elke dag zoals hij komt", vertelt Cindy. "Het is belangrijk om alles vooraf goed uit te stippelen, anders loopt het zeker mis."

OLO biedt ondersteuning

Er zijn steeds meer mensen die aan autisme lijden. In ons land zijn er nu al ruim 80.000, elk jaar komen daar zo'n 850 patiënten bij. Dat merken ze ook bij de vzw Openluchtopvoeding (OLO), een organisatie met vestigingen in Brasschaat, Zoersel in Mechelen. Er komen steeds meer ouders bij hen terecht met de vraag naar ondersteuning. Meer informatie vind je op hun website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!