Imker Britt van Marsenille: "Zelfs een lavendelplantje op de vensterbank is goed voor de biodiversiteit"

vrijdag 8 november 2019 - 11:46
Elisabeth De Weerdt
Bijen
Foto: Radio 2
Imkers met bijenkorven in de stad zijn heel hip tegenwoordig. Maar volgens een nieuw Frans onderzoek zijn er in grootsteden te veel bijenkorven en dat zou slecht zijn voor de biodiversiteit, omdat er daardoor amper nectar overblijft voor de wilde bijen. Tijdens ons middagprogramma gingen we te raden bij VRT-presentatrice en imker Britt Vanmarsenille.

Nieuw onderzoek

Een groep Franse wetenschappers ging eens kijken hoe het zat met de bijenpopulatie in Parijs. Daar merkte ze iets heel bijzonders. Overal waar de honingbij door de mens geïntroduceerd werd, nam het aantal wilde bijen dat daar al leefde af. Iets wat volgens VRT-presentatrice en imker Britt Vanmarsenille te verklaren is door het hardwerkende karakter van de bij. "Het is een vlijtig beestje, want hij werkt alleen maar en slaapt nooit. Eigenlijk werkt die zich bijna dood. Als er dan hommels of wilde bijen trager zijn, kan ik mij perfect voorstellen dat de nectar voor hen opraakt." 

Tekort aan voedsel

Volgens Vanmarsenille zit het probleem niet meteen in een teveel aan bijen, maar eerder in een tekort aan voedsel. "Ik denk dat het probleem meer bij de bloemetjes en bomen ligt. Er is te weinig eten." Volgens Vanmarsenille kunnen we dat probleem zelf helpen oplossen door bij ons thuis meer groen te voorzien. "Een lavendelplantje op je vensterbank kan zelfs helpen. Plant allemaal bomen en bloemen die belangrijk zijn voor de bijen in plaats van kasten bij te zetten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!