In Arendonk zijn 7 op de 100 inwoners bloeddonor: "Bij ons is bloed geven nog een dorpsgebeuren"

maandag 20 januari 2020 - 07:01
Els Brandt
Arm van een man die bloed aan het geven is
Het Rode Kruis is dringend op zoek naar nieuwe bloeddonoren en start daarom de campagne "Ons dorp geeft". Waar ze wel al massaal bloed geven, is in Arendonk. Daar geven 7 op de 100 inwoners bloed en daarmee zijn ze koploper in onze provincie. 

De Kempen doen het opvallend goed als het gaat om het aantal bloeddonoren. In de top 10 van gemeenten waar het meeste bloed wordt gegeven, staan 5 Kempense gemeenten: Arendonk, Rijkevorsel, Vosselaar, Retie en Merksplas. Daar geven ze, in verhouding tot het aantal inwoners, het meeste bloed. 

Om anderen te helpen

De gemeente Arendonk staat op nummer 2 in heel Vlaanderen, en is koploper in onze provincie: zowat 7 mensen op de 100 zijn er bloedgever. En dat is ruim het dubbele van wat er gemiddeld in andere gemeenten wordt gegeven. 

Marijke uit Arendonk is niet verrast door die cijfers. Ze geeft zelf ook geregeld bloed. "Ik denk dat het bij ons nog een dorpsgebeuren is", zegt ze. "Je kent er veel volk en dat is leuk. De verpleegsters van het Rode Kruis zeggen ook dat het de moeite is om naar hier te komen, want hier komen honderden mensen. Ik doe het om andere mensen te helpen. Achteraf iets gaan drinken is natuurlijk ook een stimulans." 

Je kent er veel volk en je kan achteraf nog iets gaan drinken, dat is natuurlijk ook een stimulans.

Bloedgever Marijke uit Arendonk

Ook Heleen probeert zo vaak ze kan om bloed te doneren. "Mijn vader gaf ook bloed en op een bepaald moment heeft hij gevraagd of ik mee wou gaan. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik probeer ook mijn kinderen mee te krijgen. Tot nu toe is nog dat niet gelukt maar ik hoop dat ik hen nog zal kunnen overtuigen."

(Lees verder onder de grafiek.)
Top 10 gemeenten waar meeste mensen bloed geven

Vorig jaar waren er ruim 171.000 mensen die bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. Het Rode Kruis zoekt dit jaar 42.000 extra bloedgevers en start vandaag met de campagne "Ons dorp geeft" om nog meer mensen te overtuigen om bloed te geven. Meer informatie over de campagne vind je hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!