Incident op Antwerpse gemeenteraad: "Je zit niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg"

woensdag 18 december 2019 - 07:41
Kristel Mariën
Sam Van Rooy en Hicham El Mzairh
Foto: Belga
Het Vlaams Belang verliet gisteren de gemeenteraad, na een incident tussen Sam Van Rooy van Vlaams Belang en sp.a-fractieleider Hicham El Mzairh. Sam Van Rooy riep hem toe: "Je zit niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg", toen El Mzairh terugkwam op een uitspraak van Filip Dewinter tijdens de gemeenteraad op maandagavond.

Polariserende taal

Hicham El Mzairh (sp.a) beschuldigde Filip Dewinter (Vlaams Belang) ervan dat hij polariserende taal had gebruikt maandagavond, toen hij het had over "de verkeerde soort nieuwe Antwerpenaars". "Voor mij is dit een speciale periode", zei El Mzairh. "Woensdag is het 21 jaar geleden dat ik hier in Antwerpen ben aangekomen vanuit Marokko. Ik ben nu fractieleider van sp.a en uw grootste nachtmerrie. Als het aan u had gelegen, was ik hier niet geweest." 
 

Reactie Bart de Wever

Op vraag van Wouter Van Besien (Groen), veroordeelde burgemeester Bart De Wever (N-VA) de reactie van Sam Van Rooy (Vlaams Belang).  "Ik vind dat bijzonder onbetamelijk taalgebruik, dat niet past in een raad. Het maakt diegene die het heeft gezegd, alleen maar ten schande, het is allesbehalve betamelijk." Daarop verliet de Vlaams Belang fractie de gemeenteraad.
 

Meerjarenbegroting 

Uiteindelijk werd de meerjarenbegroting 2020-2025, waar de gemeenteraad over ging goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!