Isabelle knipt gratis het haar van daklozen met haar "Kwaffuur oep wielen"

woensdag 25 september 2019 - 09:48
Maaike Joris
de kapster op haar bakfiets en dakloze Jo staat ernaast
foto: VRT
Isabelle Cuyt (27) rijdt in haar vrije tijd langs de Antwerpse daklozenopvangcentra met haar "Kwaffuur oep wielen" om gratis het haar van de daklozen te knippen. "Daar was veel vraag naar, en op die manier kan je ook eens een diepgaander gesprek met hen voeren", zegt ze.

Isabelle werkt al jaren in een daklozenopvangcentrum in Antwerpen om mensen te helpen met administratieve zaken, maar ze kreeg ook regelmatig de vraag om het haar van daklozen te knippen. Ze begon in het daklozenopvangcentra zelf, maar het werd zo'n succes dat ze een mobiele kappersdienst startte met een bakfiets. In haar vrije tijd trekt ze daarmee langs verschillende daklozenopvangcentra. 

Echte gesprekken

"Ik merk vaak dat als ik met iemand zijn haar bezig ben er ook veel andere gesprekken gevoerd kunnen worden, en die gaan al snel verder dan de formele gesprekken in het kantoor", zegt Isabelle. "Mensen zijn meer op hun gemak en je kan ze ook echt aandacht geven. Dat vind ik een fijne manier van werken."

Mijn baard mag ze bijknippen maar van mijn haar moet ze afblijven.

Jo, dakloze klant

Jo (zie foto) is één van de klanten van Isabelle. "Het doet veel voor je zelfvertrouwen als je er een beetje netjes uitziet, je voelt je automatisch beter", zegt hij. "Mensen bekijken me vaak scheef of vinden me vies, maar bij Isabelle is het anders. We hebben een vertrouwensband en met haar kan ik praten als een gelijke."

Jo heeft ook duidelijke eisen. "De lengte van Jo zijn haar is heilig", zegt Isabelle. En daar pikt Jo snel op in: "Mijn baard mag ze bijknippen, maar van mijn lange haren moet ze afblijven. Anders zal ik haar haar ook eens knippen", lacht hij.

Crowdfunding

Isabelle zou graag een volledige dag per week met haar "Kwaffuur oep wielen" op pad gaan. Omdat ze het gratis doet, zoekt ze sponsoring via crowdfunding. Als je haar wil steunen, kan je terecht op de website van het CAW.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!