Japanse grootmeesters karate bezoeken dojo in Heultje

vrijdag 17 januari 2020 - 16:49
An Verstuyft
groepsfoto in de dojo in Westerlo
Foto: Radio 2
Vier Japanse grootmeesters karate zijn van donderdag tot en met zondag op bezoek in ons land. Ze werden al ontvangen in het Vlaams parlement en het Antwerpse provinciehuis en vanmorgen ook in de dojo van karateka Hubert Laenen in Heultje bij Westerlo. "Het is echt een grote eer. Die grootmeesters komen uit Okinawa, waar de karate als krijgskunst ontstaan is."

De zenuwen stonden gespannen vrijdagochtend in de dojo, een oefenlokaal, van Hubert Laenen in Heultje bij Westerlo. Op een tafel stond ook een tiental taarten klaar om vier Japanse karate-grootmeesters en hun gezelschap warm te ontvangen. "Wij hebben een goede band met die grootmeesters uit Okinawa", vertelt Hubert Laenen. Hij heeft zelf als "sensei" een eigen dojo ingericht midden tussen de Westelse velden en bossen. "We zijn vereerd dat ze ons ook eens wilden bezoeken."

Heist-op-den-Berg

Ook de burgemeester van Heist-op-den-Berg, Luc Vleugels, is van de partij. Zondag zullen de grootmeesters daar in de sporthal een seminarie houden voor 200 karate-beoefenaars uit heel Europa, van Ierland tot Oekraïne en van Finland tot Spanje. "Ik ben zelf in de jaren 90 begonnen met karate", vertelt Vleugels. "Het is meer dan een sport, het is ook een levenswijze waar wij Westerlingen best wel een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik hoop dat dit bezoek een hefboom kan zijn voor een culturele samenwerking tussen Heist-op-den-Berg en Okinawa."

(lees voort onder de foto)

Olympische Spelen

Aanleiding van het bezoek van de grootmeesters aan België is het feit dat karate voor het eerst op het programma zal staan van de Olympische Spelen dit jaar, in Tokio. "Vanuit de krijgskunst is inderdaad een sportieve afgeleide ontstaan met een puntensysteem en scheidsrechters, heel spectaculair om te zien", zegt Laenen. "Al beoefenen wij hier eerder de oude krijgskunst." Een dojo ziet er dan ook niet meteen uit als een sportzaal met zijn Oosterse decoratie en zwaarden en stokken aan de muren. "Een dojo moet wat aangenaam ingericht zijn. Dojo betekent "ruimte waar je aan jezelf werkt". Het gaat dus niet alleen om het lichamelijke maar ook om het geestelijke."

Demonstratie en cadeaus

Het bezoek van de grootmeesters is tot op de minuut berekend. Burgemeester Vleugels deelt cadeaus uit, schilderijtjes van een zwaan die het symbool is van de gemeente Heist-op-den-Berg en Kempense kookboeken. Daarna volgt een demonstratie van Hubert en enkele van zijn beste karateka's. Daarna nog snel een drankje en met enkele ingepakte stukken taart zit de Japanse delegatie na een half uur alweer op de bus. Naar Leuven voor een workshop.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!