Klimaatactivisten planten 's nachts stiekem 500 bomen in Puurs-Sint-Amands

dinsdag 21 januari 2020 - 06:22
Carla Mertens
Dennis van den Buijs
Bomen Planten
Getty Images
Klimaatactiegroep The Phantom Tree Company heeft op één week tijd meer dan 500 bomen geplant in Puurs-Sint-Amands. "We hebben genoeg van het gepalaver over het klimaat en willen écht iets doen", zegt bomenplanter Kasper van de actiegroep op Radio 2 Antwerpen. Pittig detail: The Phantom Tree Company plant de bomen in het grootste geheim 's nachts zonder toestemming van de eigenaars van de gronden.

The Phantom Tree Company is een klimaatactiegroep met als motto 'stop met lullen over klimaatopwarming en doe iets'.  "Wij planten 's nachts bomen op braakliggende terreinen van overheden en intercommunales zonder de toestemming van die eigenaar", zegt actievoerder Kasper (schuilnaam) in 'Start Je Dag'. Op één week tijd hebben zij in Puurs-Sint-Amands al meer dan 500 bomen geplant, 2 hectare in totaal. "Het gaat om gronden waar al jaren niets mee gebeurt behalve een keer per jaar het gras maaien. Zo hebben we al bomen geplant aan de Gansbroekstraat bij de A12, op gronden naast waterskiclub 'Clothilde' en op een terrein voorbij tankstation 'De Vliet'."

Strafbaar?

Vrezen de actievoerders geen straffen voor hun illegale acties? "Integendeel. Wij hopen eigenlijk vooral op steun van andere mensen met een hart voor het klimaat", zegt Kasper van The Phantom Tree Company. "Eén boom zuivert evenveel CO2 als 1600 vierkante meter gras. We houden ook rekening met de biodiversiteit en planten inheemse soorten aan zoals iepen, wilgen en platanen. We gaan ook samenwerken met imkers om af te stemmen welke soorten goed zijn voor de bijen." De actiegroep hoopt op steun van de Vlaamse Overheid en het Agentschap Natuur en Bos. "Tuinen en gronden van particulieren laten we voor alle duidelijkheid ongemoeid."

"Blij met deze actie"

De gemeente Puurs-Sint-Amands reageert positief op het initiatief. "We vinden het leuk dat mensen ons extra helpen om bomen aan te planten", zegt woordvoerster Lore Stassen aan Radio 2 Antwerpen. "Ook wij engageren ons als gemeentebestuur om de komende zes jaar 50.000 bomen te planten." Wat als de eigenaars van de beplante gronden het niet eens zijn met de guerilla-actie? "Voorlopig hebben we nog niets van hen gehoord", zegt Stassen. "Maar wie klachten heeft kan altijd terecht bij de gemeente of bij de politie van Klein-Brabant."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!