Klimaatmars brengt 2.800 mensen op de been in Antwerpen

vrijdag 15 maart 2019 - 12:20
Els Brandt
jongeren betogen voor het klimaat
Foto's: Charlotte Orban
Het is vrijdag 15 maart, en overal in ons land komen (vooral) jongeren op straat om te betogen voor het klimaat. In Antwerpen stapten er in totaal zo'n 2800 mensen mee in een mars van het Theaterplein tot aan het Centraal Station. Ook vakbondsmensen en oudere sympathisanten sloten zich aan.

Aan het Theaterplein ging de mars ging van start met zo'n 350 deelnemers, maar onderweg sloten honderden andere jongeren zich aan. Uiteindelijk verzamelden er volgens de politie 2.800 betogers aan het Centraal Station. Ook op andere plaatsen in ons land, zoals in Gent en Dendermonde komen jongeren op straat. Ook in een 100-tal andere landen, overal ter wereld, is er protest. Warre Germis van Youth for Climate wijst dan ook op het internationale karakter van deze actiedag. "Dit is fantastisch. Voor Antwerpen hebben we een record gehaald, en straks gaan we met z'n allen naar Brussel."

Ook oudere actievoerders

Wat opviel is dat er deze keer niet alleen jongeren waren in de betoging, maar ook vakbondsmensen en oudere actievoerders. "Ik merk dat veel mensen van mijn eigen leeftijd het niet echt serieus nemen", vertelt een man. "Voor mij is het een evidentie om hier te zijn", vult een vrouw aan. "Het gaat veel verder dan een schooluitstap."

Rond de middag zijn de actievoerders  op de trein gestapt naar Brussel, om daar te gaan betogen. De klimaatmars in Brussel gaat van start om 13.30 uur. 

betogers steken slogans in de lucht aan het Centraal Station

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!