Koeien beter binnen in een gekoelde stal dan buiten in de wei

donderdag 16 november 2017 - 08:55
koeien in de stal
Er bestaat geen twijfel over dat ook de boeren en hun dieren en gewassen zich zullen moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Tegen 2100 zal de temperatuur gestegen zijn met zo'n 2 tot 4 graden, en gaan we naast hittedagen ook hevige regenval krijgen.

Koeien 

Koeien bijvoorbeeld krijgen het lastig bij een temperatuur boven 20 à 25 graden. De boeren zullen moeten investeren in ventilatie en dakisolatie in de stallen, en vernevelaars om de koeien regelmatig van een douche te voorzien. Op termijn zullen koeien dus beter af zijn binnen dan buiten op de wei.

Alternatieven voor voedsel

Als het droger wordt, zal er ook minder sappig gras te eten vallen, en bij felle regens gaat het ook meer dan eens gebeuren dat de maïsoogst mislukt. Aanpassing van voedsel voor de dieren op de boerderij is dan ook een automatisch gevolg van de klimaatverandering. Landbouwers moeten zich beginnen focussen op alternatieve teelten, afhankelijk van wat de bodem biedt, zoals nu bijvoorbeeld voederbieten meer en meer op het voorplan komen.

Hooibeekhoeve

De provincie Antwerpen heeft ondertussen de Hooibeekhoeve in Geel in het leven geroepen.  Dat is een praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling. Interessant voor zowel de bewuste boer als consument die voorbereid wil zijn op de verandering van het klimaat.
Meer info via deze link.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!