Kris Van Dijck: "Wie voor veilig verkeer ijvert, zal in mij een bondgenoot vinden"

donderdag 11 juli 2019 - 12:50
Els Brandt
Kris Van Dijck houdt toespraak voor Vlaams parlement
Kris Van Dijck (N-VA) heeft vandaag, op 11 juli, zijn eerste toespraak gegeven als (tijdelijk) voorzitter van het Vlaams Parlement. Hij verwees meteen naar het incident waarbij hij vorige week betrapt werd op dronken rijden, en bood opnieuw zijn excuses aan.

Alle ogen waren op Van Dijck gericht. Zou hij iets zeggen over het verkeersincident van vorige week toen hij bij een ongeval 1,4 promille alcohol in zijn bloed bleek te hebben?

Van Dijck stak meteen van wal: "Ik besef mijn verantwoordelijkheid. Ik verontschuldig mij nogmaals voor mijn onverantwoord gedrag van vorige week. Ik zal er voor boeten. Ik kan ook de klok niet terugdraaien. Mijn politiek handelen zal erop gericht zijn dat diegenen die voor veilig verkeer ijveren in mij hun bondgenoot vinden."

Stap opzij?

Er kwamen al stemmen uit het parlement dat Van Dijck beter ontslag zou nemen na de gebeurtenissen, en Bjorn Rzoska van Groen herhaalde dat nog eens, vlak voor de speech van Van Dijck. "Als Van Dijck voorgedragen zou worden als permanent voorzitter, gaan we hem niet steunen", zei Rzoska. "Als ik in zijn plaats had gestaan, had ik al lang een stap opzij gezet. Want als parlementsvoorzitter ben je de eerste burger van Vlaanderen, en dan kan je je niet permitteren om op die manier uit de bocht te gaan."


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!