Lichtende nachtwolken boven Antwerpen

donderdag 13 juni 2019 - 08:01
Dennis van den Buijs
Lichtende nachtwolken boven Radio 2 Antwerpen
Volkssterrenwacht Urania
Gisteravond en vannacht kon je een zeldzaam fenomeen zien aan de Antwerpse hemel: lichtende nachtwolken. "Het is jaren geleden dat ze zo duidelijk zichtbaar waren," vertelt weerman Marc Van den Broeck op Radio 2 Antwerpen.

"Bij volkssterrenwacht Urania hebben we verschillende meldingen van lichtende nachtwolken binnengekregen," vertelt weerman Marc Van den Broek op Radio 2 Antwerpen. "Lichtende nachtwolken lijken op de sluierwolken die je overdag kan zien. Alleen hangen ze 's nachts aan de hemel en geven ze een bijzonder licht." 

Hoe komt het dat wolken 's nachts licht kunnen geven? "Dat is een zeldzaam weerfenomeen dat je van mei tot juli kan zien en enkel bij helder weer," verduidelijkt Marc. "De zon staat tijdens die maanden heel laag onder de horizon waar wij ze niet meer kunnen zien. Maar het licht van de zon bereikt op dat moment nog wel de wolken die 70 tot 80 kilometer hoog hangen in de atmosfeer. Die hoge wolken weerkaatsen het zonlicht terwijl het bij ons nacht is. Op die manier kan je, als je naar het noorden kijkt, lichtende nachtwolken zien vanaf half twaalf tot een uur of twee 's nachts," aldus Marc Van den Broeck.

De foto bovenaan dit artikel is genomen langs de Antwerpse Ring en toont het zeldzame weerfenomeen boven de studio's van Radio 2 in de stad Antwerpen. Er waren ook meldingen uit de Antwerpse zuidrand en veel luisteraars van Radio 2 Antwerpen zagen het fenomeen ten noorden van de stad in Brecht, Ranst en Schoten. 

 

Lichtende nachtwolken zijn zeer zeldzaam en kan je bij helder weer in het noorden zien. 

Marc Van den Broeck, weerman Radio 2 Antwerpen
Lichtende nachtwolken in Brecht door Bart De Smet

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!