Lierse duiven aan de pil

donderdag 18 april 2019 - 15:37
wilde duiven
Net zoals zoveel gemeentes kampt ook Lier met een veel te grote populatie wilde duiven. Vanaf volgend jaar gaat de stad daarom starten met een nieuwe methode om die overlast aan te pakken: ze gaan proberen om de duiven onvruchtbaar te maken.

Contraceptie

Er zijn veel verschillende methodes om duivenoverlast te aan te pakken, al dan niet met succes. Fuiken of netten plaatsen, lokvogels,... maar Lier kiest ervoor om de duiven onvruchtbaar te maken via de maïs die ze hen zullen voeren. Dierenarts Dirk Van Dessel uit Lier zal het project in goede banen leiden. "De maïs is behandeld met het medicijn R-12. Dat is een geneesmiddel dat al geruime tijd in de vleeskippenkweek gebruikt wordt. Hierdoor komt een bevrucht ei niet tot ontwikkeling en zal de populatie duiven op 4 jaar tijd dalen met maar liefst 60%."

 

Duivenmelkers

De duivenmelkers uit de buurt hoeven ook geen schrik te hebben dat hun dieren onvruchtbaar worden zegt Van Dessel nog. "We voeren maar net genoeg eten, op bepaalde tijdstippen. De duiven van de duivenmelkers kunnen dus niet zomaar even komen aanschuiven." In andere steden zoals in Tongeren werkt deze manier heel goed. Volgend jaar in maart begint Lier er ook mee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!