Maria (97): "Ik was 22 toen Turnhout is bevrijd"

dinsdag 10 september 2019 - 15:33
Kristel Mariën
foto van maria
Na de grote bevrijdingsfeesten in Antwerpen, reed er vandaag een grote colonne van tanks en legervoertuigen door de Kempen, voor de herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding. Dat zorgde voor veel herinneringen bij de mensen die er toen ook bij waren, zoals bij Maria.

"Nooit meer"

Naar schatting 800 mensen kwamen in Turnhout de 75ste verjaardag van de bevrijding meevieren. Onder hen ook Maria, die de oorlog als twintiger meemaakte. Haar man zat bij het verzet. "Ik vind het belangrijk dat iedereen beseft dat er nooit meer zo'n oorlog mag komen", zegt Maria, "er was veel teveel miserie onder de mensen." Maria wou per se naar de herdenking komen kijken, omdat ze denkt dat het voor haar de laatste keer zal zijn. Maar bij de echte bevrijding durfde ze niet naar de colonne legervoertuigen komen kijken. Ze was veel te bang. 
 

tank

Bang

Ook Aloïs (92) kwam kijken in Turnhout. "Ik verafschuw de oorlog," zegt hij, "ik was nog maar een bengeltje en was heel bang. Ik stond veel buiten in het donker, achter in onze tuin naar de bommenwerpers te luisteren die over de daken vlogen. Dat zal ik nooit vergeten. En toch, als er een oorlogsfilm uitkomt, dan moet ik die absoluut gaan zien."  De colonne trok vandaag van Brecht, door Turnhout naar Geel.


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!