Mark Tijsmans over eerste kinderboek Paul McCartney: "Ik ga het zeker lezen"

donderdag 5 september 2019 - 08:09
Hé Yo - Mark Tijsmans
Vandaag ligt het boek 'Hey Grandude' of in het Nederlands 'Hé Yopa' in de rekken. Het eerste avontuurlijke kinderboek van Beatle Paul McCartney. "Als bekende kop moet je vechten om mensen te overtuigen dat je het meent als schrijver", zegt acteur en jeugdboekenschrijver Mark Tijsmans in Start Je Dag.

Tot zijn 77 heeft Sir Paul McCartney gewacht om een jeugdboek te schrijven. 'Hé Yopa' ligt vandaag in de rekken en is de Nederlandse vertaling van 'Hey Grandude'. Een niet mis te verstane knipoog naar de Beatle-song 'Hey Jude'. Het verhaal gaat over een grootvader die zijn kleinkinderen meeneemt op een avontuurlijke reis langs de wereld. Iets minder jonge lezers mogen zich verwachten aan een aantal bekende Beatle-verrassingen. Zo is er het meisje Lucy dat op vissen en koeien door de lucht vliegt. 'Lucy in the Sky with Diamonds' weet je wel.

"Een bekende kop moet vechten als auteur"

Acteur en collega jeugdboekenschrijver Mark Tijsmans gaat 'Hé Yopa' zeker lezen. "Het ziet er ook heel mooi geïllustreerd uit", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. "McCartney heeft dit boek geschreven zodat opa's het kunnen voorlezen aan hun kleinkinderen. Dat kunnen we niet genoeg stimuleren", zegt hij. Bij het grote publiek is Tijsmans bekend van zijn acteerwerk in Flikken maar sinds enkele jaren is hij een bekroond kinderboekenauteur. "Als bekende kop moet je de mensen ervan overtuigen dat je het echt meent als auteur. Dat heb ik in het begin hard gevoeld. Je wil niet de zoveelste BV zijn die als modegril een boek schrijft. Dat kan een valkuil zijn voor McCartney maar ik heb het gevoel dat hij dit echt vanuit een passie doet."

Mark Tijsmans werkt intussen zelf aan een nieuw jeugdboek. "Volgend jaar verschijnt 'De knaap, de knecht, de meid en de moord'. Het verhaal speelt zich af in een kasteel in 1299. Drie kinderen worden verplicht om een moord mee op te lossen. Het wordt zeker spannend", lacht Tijsmans.

Hieronder kan je bekijken hoe Paul McCartney zelf het luisterboek heeft ingelezen van 'Hey Grandude'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!