Meer kinderen moeten bril dragen door beeldschermen

dinsdag 15 oktober 2019 - 14:59
Kristel Mariën
Kinderen spelen minder buiten, kijken minder in de verte, maar zitten vaak wel uren op hun beeldschermen te turen. Dat veroorzaakt myopie of bijziendheid, en dat moet gecorrigeerd worden met negatieve brillenglazen. Opvallend is dat er meer van die kinderbrillen moeten gemaakt worden, ondervinden ze in de opleiding Optiek aan het Stella Marisinstituut in Merksem.

Computerschermen en volwassenen

Ook volwassenen krijgen de goede raad om op te passen met beeldschermen, en af en toe in de verte te kijken. Om de 20 minuten kijk je best minstens 20 seconden naar een veraf gelegen voorwerp. En tussendoor maak je best tijd om een paar keren bewust te knipperen, minstens 4 keer per minuut. Anders drogen je ogen uit, en kan je hoofdpijn krijgen.

Knelpuntberoep

Om al die brillen te maken, is er grote nood aan goed opgeleide opticiens. "Het is zelfs een knelpuntberoep geworden," zegt Ken Rumes nog. Het Stella Marisinstituut in Merksem is de enige middelbare school in onze provincie die de opleiding Optiek aanbiedt. De studenten leren er hoe ze brillen kunnen monteren en herstellen, zodat ze onmiddellijk aan de slag kunnen in een optiekzaak. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!