"Mensen overtuigen een wagentje te bouwen, blijft een uitdaging, maar we houden vol"

dinsdag 10 september 2019 - 16:37
Kristel Mariën
Al voor het 58ste jaar op rij, gaat in Wommelgem de Kleine Bloemenstoet uit, op zondag 15 september. Een traditie die in stand wordt gehouden dankzij vele vrijwilligers. Samen met de kinderen worden de wagentjes eerst met hout, ijzer, karton, piepschuim, bloemen en veel geduld in mekaar gestoken. Maar het wordt steeds moeilijker om nieuwe mensen te vinden die zich willen engageren. En ook financieel is het elk jaar weer een uitdaging.

Lange traditie

In 1953 wilde de vereniging "Natuurschoon" z'n 40- jarig bestaan op een originele manier vieren, ipv met een tentoonstelling van bloemen. Zo ontstond het idee van een bloemenstoet. Het werd jaar op jaar een groot succes, en zo kwam er 9 jaar later ook een kleine bloemenstoet, met kleinere wagentjes, die gemaakt werden door kinderen. Ze gebruikten daarvoor de bloemen die er overbleven op het veld. Toen de grote bloemenstoet werd afgeschaft in 1990, bleef de kleine bloemenstoet bestaan.
 

Moeilijkheden

Toch vraagt het veel inspanning om de traditie voort te zetten. Nieuwe kandidaat-bouwers hebben niet altijd de knowhow om een wagentje in mekaar te steken, het vraagt ook veel tijd, en veel gezinnen hebben al andere engagementen. Ook financieel is het een hele opgave om alles georganiseerd te krijgen. De steun van het gemeentebestuur en talrijke sponsors dekken niet alle kosten, zodat de vrijwilligers nog andere manieren moeten vinden om geld bijeen te krijgen. Zo gaat de opbrengst van de dranktogen in de tenten, het hotdog-, worsten- en hamburgerkraam integraal naar de stoet.

Lees verder onder de foto
bloemen

Immaterieel erfgoed

De vzw Kleine Bloemenstoet Wommelgem is samen met Blankenberge, Loenhout, Sint-Gillis-Dendermonde erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Samen maken ze gezamenlijk reclame doorheen het hele land, wisselen ze kennis en contacten uit, en geven opleidingen aan kandidaat-bouwers. In totaal hebben er in Wommelgem al 2034 wagentjes deelgenomen. Dit jaar zijn het er een twintigtal. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!