Multiversum Mortsel voorbeeld van goeie psychiatrische hulp voor jongeren

donderdag 14 maart 2019 - 16:26
Els Broekmans
beeld van depressieve jongere
Duizenden jongeren met ernstige psychiatrische aandoeningen krijgen niet de deskundige hulp die ze nodig hebben. Multiversum Mortsel is één van de amper vier psychiatrische afdelingen voor jongeren in Vlaanderen. Er moeten er dringend bij komen, klinkt het vandaag in Antwerpen op een grote bijeenkomst van psychiaters.

Het Steunpunt Geestelijke Gezondheid heeft berekend dat er zo’n 36.000 jongeren tussen 16 en 24 zijn in Vlaanderen die deskundige hulp nodig hebben. En toch krijgt maar 40 procent van hen die hulp. Dat betekent dat de rest, meer dan 21.000, niet opgevolgd wordt.

Matthijs

Matthijs is 22 en sukkelt al sinds zijn 15de met ernstige depressies. Eerst werd hij behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis voor volwassenen, nu is hij op een afdeling speciaal voor jongeren in Multiversum Mortsel. 
"Daar merkte ik meteen dat er helemaal anders wordt omgegaan met patiënten. Structuren en therapieën zijn beter aangepast. Ik heb ook een vriendenkring kunnen opbouwen en heb ook veel geleerd van mijn leeftijdsgenoten en wat zij meegemaakt hebben." 

Obstakels vanuit de maatschappij

De laatste jaren is er meer en meer begrip voor psychiatrische problemen, ondermeer door de Rode Neuzen Dag. Maar volgens Matthijs zijn er nog veel obstakels. "De leerplicht bijvoorbeeld, da's een heel goed ding maar soms kan het in de weg staan van je eigen gezondheid. Tijdens mijn middelbaar werd er heel erg gefocust op mijn schoolplicht en dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik heel erg ben afgetakeld. Ik wilde de school even op pauze zetten, maar dan kon en mocht niet."

Te weinig jongerenafdelingen 

Nu zijn er in Vlaanderen vier afdelingen die specifiek gericht zijn op jongvolwassenen, tussen pakweg 16 en 24. In Mortsel, Sint-Truiden, Melle en Pittem.  Ze verblijven er tussen leeftijdsgenoten en worden opgenomen of ambulant behandeld.  De sector vraagt er dringend méér.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!