Na de eikenprocessierups kan ook de dennenprocessierups voor problemen gaan zorgen

maandag 15 juli 2019 - 15:24
Carla Mertens
een dennenprocessierups
De overlast door eikenprocessierupsen is bijna over, maar bij de provincie zijn ze al alert voor een nieuw soort rups die in de komende jaren voor problemen kan zorgen: de dennenprocessierups.

De overlast door de processierups is nog niet helemaal voorbij - de eikenprocessierupsen ontpoppen zich rond deze tijd tot vlinders - of ze bereiden zich bij de provincie al voor op een nieuw soort rups die hier de komende jaren voor hinder kan zorgen: de dennenprocessierups.

Die leeft op dennen, in plaats van op eiken, en heeft nog meer jeukhaartjes: tot 1 miljoen, tegenover de 700.000 haartjes van de processierups. Voorlopig komt de dennenprocessierups nog niet voor bij ons, maar het zal niet zo lang meer duren, zegt Katleen Verstraete van de provincie, want de dennenprocessierups zit al in Frankrijk:

"We bereiden ons al voor dat die langzamerhand tot bij ons zal komen. We spreken dan over een paar jaar, dan zal die zeker bij ons aanwezig zijn. We denken al na over manieren om de overlast van die rups tot een minimum beperken. Aangezien die ongeveer dezelfde levenswijze heeft als de eikenprocessierups kunnen we dezelfde methodes toepassen."

De dennenprocessierups kan hier op eigen kracht geraken, maar ze kan ook bijvoorbeeld meekomen met planten of plantmateriaal dat geïmporteerd wordt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!