Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

di 16 jul. - 2:49

Het gaat niet goed met de egel in Vlaanderen. Tussen 2008 en 2018 zijn er op de website waarnemingen.be elk jaar minder egels gezien. In het laatste jaar waren het er nog maar de helft zoveel als in 2008. Voor Natuurpunt een reden om de alarmklok te luiden. 
egel
© vrtnws.be

In de periode 2008-2018 ontving het meldpunt waarnemingen.be welgeteld 6.709 waarnemingen van egels. De eerste jaren waren het er nog veel, de laatste jaren beduidend minder. Hoe het komt dat er in Vlaanderen minder egels worden waargenomen is niet geweten. Maar uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland blijkt dat ook daar minder egels worden waargenomen. 

Krimpende habitat

Natuurpunt vermoedt dat het te maken heeft met het feit dat de natuurlijke woonomgeving (de habitat) van de egel almaar kleiner wordt. Egels houden zich bij voorkeur op in hagen en heggen en bij bosranden, waar ze veel insecten vinden, hun favoriete voedsel. Maar op het Vlaamse platteland zijn veel hagen en heggen verdwenen. 

Ook het aantal insecten zelf is er sterk op achteruitgegaan, vermoedelijk door het massale gebruik van pesticiden.  Dat betekent dat er voor de egels minder voedsel is. Het gebeurt ook dat egels sterven omdat ze bijvoorbeeld slakken eten die vergiftigd zijn. 

Bovendien is België het land met het dichtste wegennet van Europa. Het verkeer neemt er ook toe. Van alle zoogdieren worden egels het meest overreden.  

Actieplan

Hoewel de precieze oorzaken van het verdwijnen van de egel nog verder onderzocht moeten worden, acht Natuurpunt de tijd rijp om alarm te slaan. De natuurorganisatie wil dat de overheid een actieplan opstelt om de soort te beschermen.

Ook mensen met een tuin kunnen helpen. Op de website www.egelstraat.be vinden ze onder meer tips om zogenoemde egelwegels te maken.  Dat zijn openingen in tuinafsluitingen waarlangs egels ongehinderd van de ene tuin naar de andere kunnen gaan. Zo hebben ze meer leefruimte en worden ze niet gedwongen op straat te komen en het risico te lopen om overreden te worden. 

Egels hebben hulp nodig

Ook dierenopvangcentra in Herenthout  vraagt meer aandacht voor egeltjes. In het opvangcentrum zijn veel meer jonge egeltjes binnen gebracht de laatste tijd.
"Door de aanhoudende droogte zijn er minder bodeminsecten en dat is de voeding voor de egels. En dat is ook nodig voor de melkproductie van de moeder-egel. En daarom stoot ze snel jongeren af, om zelf te kunnen overleven.  We doen daarom oproep om zeker een lage schaal met water in de tuin te zetten. Je zet best ook geen omheining maar een haag, want anders raken ze verstrikt in de draad.  Zie je een egel in nood, bied hem dan water en eventueel kattenkorrels aan", zegt Céleste van het opvangcentrum.  
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet