Onderzoek seksuele gezondheid: "Bij 45-plussers wordt er ook nog lekker gevreeën"

dinsdag 10 december 2019 - 12:23
Elisabeth De Weerdt
voeten onder een laken
Foto: Radio 2
Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van 45-plussers? Laten ze zich testen op soa’s? Lopen ze risico? Wat is hun seksuele voorkeur? Deze vragen komen onder andere aan bod in een grootschalige enquête van de AP Hogeschool. "Er is tot nu toe weinig onderzoek naar het seksleven van 45-plussers geweest. Ze worden vaak vergeten in de voorlichting en bovendien is er veel taboe rond", zegt onderzoekster Luka Van Leugenhaege.

Op een oude fiets...

In Vlaanderen zijn al heel wat initiatieven rond seksuele gezondheid bij jongeren, bijvoorbeeld over soa’s. “Maar de grote groep 45-plussers wordt momenteel vergeten als het om preventie en zorg bij seksuele gezondheid gaat", zegt Luka Van Leugenhaege, die het Europese onderzoek voor Vlaanderen vanuit de AP Hogeschool coördineert. Toch vindt zij het een belangrijke doelgroep. "Het is niet omdat je geen kinderen meer wil of kan krijgen, dat je niet seksueel actief bent. Bij 45-plussers wordt er ook nog vaak lekker gevreeën. Deze mensen stappen bijvoorbeeld in een nieuwe relatie na een scheiding en laten 'bescherming' makkelijk achterwege of ze denken dat ze geen risico meer lopen", aldus Van Leugenhaege.

Seksuele gezondheid verbeteren

Daarom brengt dit project de seksuele gezondheid van mensen boven 45 jaar in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland én Vlaanderen in kaart. De onderzoekers zoeken zo veel mogelijk mensen van verschillende leeftijden vanaf 45 jaar oud. “Uiteindelijk willen we een Europees model ontwikkelen om de seksuele gezondheid bij 45-plussers te verbeteren. Als AP Hogeschool gaan we daarnaast ook een trainingsprogramma ontwikkelen rond seksuele gezondheid bij deze doelgroep. Dat wordt een specifiek programma voor zorgprofessionals en mensen die met 45-plussers in contact komen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!