Op kot of niet? Antwerpse studenten twijfelen

dinsdag 10 september 2019 - 11:41
Kristel Mariën
kot
Een paar weken voor de start van het academiejaar, staan er nog veel studentenkoten te huur in Antwerpen. Blijkt dat studenten steeds later beslissen of ze op kot gaan, en zo ja, waar. Sommigen beslissen pas als de lessen al gestart zijn.

Oorzaak

"Er is geen tekort meer aan studentenkoten," zegt Veerle De Simpelaere van Gate 15, een dienst van de stad voor studenten, "en daardoor is er keuze genoeg." Bovendien wachten studenten die tweede zit hadden, op hun resultaten vooraleer ze beslissen.

Huurprijs

De huurprijs voor een kot is de laatste jaren stabiel gebleven in Antwerpen, en schommelt rond de 380 euro. Veel verhuurders hebben de laatste jaren geïnvesteerd in de brandveiligheid van de studentenkoten, omdat de regels verstrengd zijn. Maar dat vertaalde zich dus niet in een duurdere huurprijs. In totaal studeren er zo'n 50.000 jongeren in Antwerpen, daarvan zitten er 8.000 op kot. 

Toch nog wachtlijst

Eigenaars van studentenkoten verhuren liefst voor een langere periode, daarom is er wel een tekort aan koten voor internationale studenten, die hier maar 3 maanden of een half jaar blijven. Gate 15 doet daarom een oproep om ook voor kortere periodes te verhuren. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!