Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Opvallend veel gaslekken op enkele dagen tijd: hoe komt dat?

wo 18 okt. - 11:30

Deze voormiddag werden duizend studenten van de Thomas More Hogeschool geëvacueerd na een gaslek in de Jozef De Bomstraat. De afgelopen dagen waren er trouwens opvallend veel gaslekken in onze provincie.
Gaslek

Gisteren waren er ook al gaslekken in Merksem, Turnhout en Schoten, en behalve het gaslek in de Jozef De Bomstraat was er deze voormiddag ook één in de Slachthuislaan in Antwerpen. 

Onvoorzichtigheid

We staken ons licht op bij Eandis, dat de gasleidingen beheert. In Turnhout en Schoten ging het om problemen binnen in gebouwen, en dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

In de andere gevallen was het op plaatsen waar gewerkt wordt aan de weg. Volgens Eandis zijn de aannemers daar onvoorzichtig geweest. "Zij moeten onze plannen opvragen en volgen", vertelt woordvoerder Jean-Pierre Blomme van Eandis. "De plannen zijn heel accuraat, maar ze moeten natuurlijk ook nauwkeurig gelezen worden." 

Niet bestand tegen graafmachines

Bovendien zijn gasleidingen alleen bedoeld om gas door te voeren, en niet om te weerstaan aan zware bulldozers en graafmachines. Jean-Pierre Blomme: "Het geweld dat uitgaat van die machines is te groot voor de gasleidingen, die zijn daar niet tegen bestand."

Zwaar verkeer

Gasbuizen liggen in de ondergrond, en zijn genoeg beschermd door de aarde en de wegbedekking, dus normaal verkeer kan geen schade toebrengen. 

Wat als je zelf een gasgeur opmerkt?

Deze tips haalden we van de website van Eandis

Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt. Is de meterkraan binnen handbereik? Draai hem dan dicht. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Daar kun je je gsm veilig gebruiken. Bel het noodnummer 0800/65 0 65.

Is de gasgeur eerder beperkt (je ruikt af en toe gas, maar niet permanent)? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en zet ramen en deuren open. Ga naar buiten en bel, op veilige afstand, het noodnummer 0800/65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. Het gasinterventieteam komt zo snel mogelijk.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet