Personeel koekjesfabrikant Mondelez Mechelen legt het werk neer

maandag 18 november 2019 - 08:50
Julie De Coninck
Katrien Peirsman
zicht op het hoofdkantoor van Mondelez, aan het station in Mechelen
Foto: Google Street View
Op het hoofdkwartier van koekjesfabrikant Mondelez in Mechelen wordt vandaag en morgen gestaakt. De vakbonden zijn ontevreden over het moeizame overleg rond enkele cao's. “Al twee jaar lang onderhandelen we daar vruchteloos over, met name over werkbaar werk en de transformatie van de onderneming”, zeggen de vakbonden.

Vakbondssecretarissen Theo Van Malderen (ACV Puls) en Diana Minten (BBTK) hebben het over een "ongeziene chantage bij het sociaal overleg". Volgens hen krijgen de werknemers dan ook stank voor dank: "Bij Mondelez is de taart de jongste jaren aanzienlijk groter geworden, in belangrijke mate dankzij de prestaties van de werknemers. Maar wat is de praktijk? Mondelez blijft maar jobs vernietigen of naar het buitenland verschuiven. De werknemers krijgen een kleiner stuk van de grotere taart, en de top en de aandeelhouders worden zwaar in de watten gelegd."

7 cao's opgezegd

In oktober heeft het bedrijf eenzijdig 7 ondernemings-cao's opgezegd. Op die manier verloren de werknemers verschillende voordelen, waaronder ecocheques en jubileumpremies, klinkt het bij de vakbonden. "De directie heeft ook nieuwe, individuele loonsvoorstellen voorgelegd om zo de werknemers­afgevaardigden en de vakbonden buitenspel te zetten. Onaanvaardbaar natuurlijk. Dit is totaal niet in het belang van de werknemers”.

Vorige week vond een "ultieme verzoeningspoging" plaats, maar ook dat leverde geen uitkomst op. Daarom hebben de vakbonden beslist om vandaag en morgen het werk neer te leggen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!