Pieter smokkelde 37 jaar tussen België en Nederland: “Ik had regelmatig meer dan 1.500 kilo boter in de koffer van mijn auto”

vrijdag 24 juli 2020 - 15:05
Anneke Hermans
Pieter Roelands (86) smokkelde 37 jaar lang producten over de Belgisch-Nederlandse grens.
Foto: Radio 2
Pieter Roelands (86) was acht jaar toen hij met zijn moeder voor het eerst producten smokkelde van België naar Nederland. Het was oorlog, zijn vader was ziek en hij kon niet anders. 37 jaar lang hield hij het vol. Hij deed zijn verhaal bij Jelle Cleymans op Radio 2 Antwerpen.

“Ik was 8 jaar toen ik voor het eerst producten smokkelde van België naar Nederland”, vertelt Pieter Roelands (86) op Radio 2 Antwerpen. Pieter woont op dat moment – en nu nog steeds – in Braken, een gehucht van Wuustwezel, vlak bij de grens met Nederland. “Mijn vader smokkelde eerst, maar hij werd ziek. We waren met negen kinderen thuis en ik was de oudste. Het was oorlog dus uit bittere noodzaak ging ik samen smokkelen met mijn moeder. Eerst was ik doodsbang, maar hoe langer je het doet, hoe meer het went.”

In Nederland kochten we boter voor 42 Belgische frank. Die verkochten we soms voor het dubbele van de prijs verder.

Pieter Roelands, smokkelaar

In die tijd werden er verschillende producten over de grens gesmokkeld. “Vanuit België bracht ik suiker, haarnetjes en tabak naar Nederland. Ik bracht vooral graan en andere etenswaar mee terug.” Die verkocht hij dan met winst door. “Voor boter betaalde je in Nederland zo’n 42 Belgische frank. Die verkochten we dan soms aan het dubbele van de prijs verder.”

Het smokkelen gebeurde niet via de grote banen, maar via bossen en velden. “Toen ik ouder werd, reed ik met grote Amerikaanse auto’s over de grens. In mijn koffer zat toen 1.500 kilogram boter. Daarnaast lagen kraaienpoten. Dat zijn kleine puntige voorwerpen, die ik dan naar buiten smeet als ik achtervolgd werd door de douane. Zo kregen ze een lekke band en kon ik ontsnappen.”

Nooit gepakt

“Ik vond dat smokkelen leuk en spannend. Daarom heb ik het ook 37 jaar gedaan”, aldus Roelands. “Maar hoe langer het duurde, hoe gevaarlijker ik het begon te vinden. Toen Europa één begon te worden, ben ik gestopt. De prijzen werden in alle landen gelijk getrokken en er viel niet veel meer te verdienen. Dat was voor mij het sein om de handdoek in de ring te gooien. Op al die tijd ben ik nooit gepakt en daar ben ik trots op.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!