Planten profiteren van onze reislust

woensdag 15 mei 2019 - 12:16
Yoran Chanet
Japanse duizendknoop
Jonas Lembrechts
"Wanneer je van een reis terugkomt, dan breng je ook exotische planten mee in de vorm van plantenzaden." Daar waarschuwt doctoraatsstudent Jonas Lembrechts van de Universiteit Antwerpen voor. "De plantenzaadjes hechten zich vast aan je kleren of schoenen en reizen zo mee met ons. Dat zorgt er voor dat exotische planten hier kunnen groeien."

"We moeten ons daar bewust van zijn, wij hebben een groot effect op waar planten naartoe gaan. Een aantal plantensoorten kunnen hier uitbreiden en beginnen te overwoekeren door onze vakanties in het buitenland", zegt Lembrechts. "Er zijn een vrij groot aantal plantensoorten in de stad die uit het buitenland komen. Een voorbeeld is de Japanse duizendknoop die het hier heel goed doet en aan het oprukken is. Het zijn meestal dezelfde soorten die in aantal toenemen. Daardoor is er veel minder diversiteit in planten."

Jonas Lembrechts geeft ook enkele tips om minder plantenzaden mee te brengen: "Je kan je wandelschoenen proper maken, maar daarmee zal je het nooit helemaal vermijden. Probeer zeker op de wandelpaden te blijven in de bergen. Dan kunnen we het probleem beperken." 

Lembrechts en zijn collega's onderzochten bergen over de hele wereld. Zelf deed hij vooral onderzoek in Noord-Scandinavië waar de West-Europese rode klaver en de paardenbloem vaak voorkomen. "Dat zijn soorten die normaal bij ons aanwezig zijn en die daar onder andere door de mens groeien." Met zijn doctoraat schopte hij het tot de top vijf van de verkiezing New Scientist Wetenschapstalent 2019 dat op zoek gaat naar het grootste wetenschapstalent van Vlaanderen en Nederland. 

 

Jonas Lembrechts
Jonas Lembrechts daarnet bij Els in de Middag gemist? Beluister hier het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!