Politie rolt 2 grote drugsbendes op: in totaal 33 mensen aangehouden

woensdag 27 november 2019 - 12:57
Julie De Coninck
cannabisplantage
Foto: VRT NWS
In Antwerpen en Mechelen werden er in totaal 33 mensen aangehouden die deel uitmaakten van 2 grote drugsbendes. In Antwerpen legde de politie maar liefst 11 cannabisplantages bloot, met in totaal 5.500 planten. In Mechelen ging het om verschillende bendeleden die zelfs tot in de gevangenis drugs zouden hebben gesmokkeld. Meer dan 250 agenten werkten mee aan de acties.

De afgelopen dagen hebben politieteams in Antwerpen en Mechelen twee grote drugsbendes opgerold tijdens verschillende politieacties. In Antwerpen gaat het om een Albanese bende die verschillende cannabisplantages runde. In Mechelen zou een Belgisch-Marokkaanse familie meerdere koeriers hebben ingezet om drugs te dealen. 

Mechelen

In Mechelen werden de afgelopen dagen 25 mensen gearresteerd, van wie er 18 uiteindelijk werden aangehouden door de onderzoeksrechter. 1 persoon werd vrijgelaten onder voorwaarden. Zij zouden allemaal deel uitmaken van een grote drugsbende die werkte met koeriers in onder meer Ternat, Opwijk en Buggenhout. De bende gebruikte hotels als uitvalsbasis, voor de transporten werden huurvoertuigen gebruikt. Het onderzoek naar de bende startte al in de zomer van 2018. Toen kwam een Mechelse familie in beeld, die de touwtjes in handen zou hebben. Daarnaast kwam aan het licht dat er voor bendeleden die in andere dossiers in de gevangenis waren beland een advocaat betaald zou worden door de criminele organisatie. Ook zorgde de bende ervoor dat er drugs tot in de gevangenis konden gesmokkeld worden en zou er geld op hun gevangenisrekening gestort zijn.  

37 huiszoekingen

Tijdens het verdere onderzoek kon de recherche het criminele netwerk in kaart brengen. Dat resulteerde in maar liefst 37 huiszoekingen op verscheidene plaatsen in Vlaanderen en Brussel. In totaal werkten 125 agenten mee aan de actie.  Naast de arrestaties werden er onder meer 5 auto's, 37.990 euro cash geld, en twee aktes van eigendommen in Marokko in beslag genomen.

Antwerpen

Ook in Antwerpen trad de politie hard op tegen drugs. Gisteren werden er nog 24 huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden in totaal 11 cannabisplantages blootgelegd. 15 bendeleden werden ondertussen door de onderzoeksrechter aangehouden. Daarnaast werden 28.500 euro, 20 kilogram cannabis en 3 luxevoertuigen in beslag genomen. Bij deze actie werden in totaal 130 agenten ingezet. Het onderzoek ging hier van start met de vondst van een cannabisplantage in een gebouw in het centrum van Antwerpen. Na verder onderzoek bleek dat een Albanese bende zich bezighield met het runnen van de plantages. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!