Politievakbond NSPV haalt uit naar Antwerps korpschef Serge Muyters

dinsdag 8 oktober 2019 - 08:02
Dennis van den Buijs
Serge Muyters
Politievakbond NSPV is niet te spreken over de manier waarop de Antwerpse korpschef Serge Muyters de problemen binnen het drugsondersteuningsteam (DOT) heeft aangepakt. Een aantal agenten stapte naar de korpsleiding om de autoritaire leiderschapsstijl aan te kaarten. "Maar de klokkenluiders zijn zelf 'manu militari' uit het team gezet. De aanpak van de korpschef tart alle verbeelding", zegt Luc Goos (NSPV) op Radio 2 Antwerpen.

"Voor de zomer signaleerden enkele agenten van het drugsondersteuningsteam (DOT) aan de korpsleiding dat er problemen waren met hun directe leidinggevenden", zegt Luc Goos van politievakbond NSPV in 'Start Je Dag'. "Er was sprake van favoritisme, pesterijen en een te autoritaire leiderschapsstijl. Helaas is dit als een boemerang teruggekeerd in het gezicht van de vier collega's die hun nek hebben uitgestoken. De klokkenluiders zijn 'manu militari' uit het team gezet. Daarop hebben een aantal andere leden van het DOT laten weten dat ze niet langer aan de slag willen blijven. Je zou dan toch denken dat de korpsleiding ingrijpt als drie kwart van het team problemen heeft met de leidinggevenden. Zij mogen nu toch blijven en moeten een traject volgen bij een organisatiecoach. Daarmee geeft de korpsleiding eigenlijk toe dat er een probleem is", besluit Goos.

Vragen bij rol Serge Muyters

Voor NSPV heeft de korpschef van de Antwerpe politie Serge Muyters boter op het hoofd. "De manier waarop hij dit heeft aangepakt tart alle verbeelding. Muyters heeft ervoor gekozen om de interne preventiedienst niet bij deze meldingen te betrekken." Volgens Goos zijn er aantal zaken die dringend onderzocht moeten worden. "We horen dat de geviseerde leidinggevenden tegenover de agenten steeds schermden met hun goeie band met korpschef Muyters. Het lijkt er sterk op dat hij hun autoritaire leiderschap nu beloond heeft. We zullen dit bij het volgende interne overlegcomité op tafel leggen."

Groen eist uitleg 

In een reactie erkent de Antwerpse politie dat er binnen het DOT inderdaad een conflict is geweest. "Een bemiddelingspoging deze zomer heeft niets opgeleverd. Om de rust te laten terugkeren is er besloten dat die vier mensen het DOT-team moesten verlaten", zegt woordvoerder Willem Migom aan Radio 2 Antwerpen. "We benadrukken dat we de strijd tegen drugs blijven voeren. Er zijn nog steeds 5 inspecteurs actief binnen het DOT-team. Ook onze wijkondersteuningsteams, het KALI-team en de lokale recherche blijven actief." In 'Start Je Dag' vroeg Meyrem Almaci van oppositiepartij Groen dat korpschef Serge Muyters op de volgende gemeenteraad uitleg geeft over zijn rol en over de wantoestanden binnen het korps.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!