Pompen in Wijnegem om Nederlands drinkwater te redden

donderdag 12 september 2019 - 11:05
An Verstuyft
pompen bij sluis in Wijnegem
Nederland maakt zich zorgen over zijn drinkwater, omdat het waterpeil in de Maas zo laag staat. De rivier dreigt ook te ondiep te worden voor de scheepvaart. Daarom komen er bij de sluizen op het Albertkanaal in Wijnegem extra pompen, om niet te veel water verloren te laten gaan uit het kanaal. Want het Albertkanaal haalt zijn water uit de Maas.

Het Albertkanaal wordt voorzien van water uit de Maas. Maar in Nederland zijn ze van de Maas afhankelijk voor drinkwater en voor de scheepvaart. In Olen en in Limburg staan er daarom vaste pompen bij de sluizen, om het water dat door de sluizen gaat, niet te veel te laten wegvloeien maar in het kanaal te houden. Omdat het waterpeil in de Maas nu heel laag staat, komen er nog eens 15 mobiele pompen bij aan andere sluizen op het Albertkanaal, onder andere ook in Wijnegem. 

Door het pompen kunnen de wachttijden aan de sluizen wel oplopen. En omdat er de komende twee weken niet veel regen wordt verwacht, kan het zijn dat de pompen ook langere tijd nodig gaan zijn. De Vlaamse Waterweg spreekt van een uitzonderlijke situatie en tracht de hinder tot het minimum te beperken. 


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!