Provincie Antwerpen koploper doodgereden dieren: "Egel grootste slachtoffer"

vrijdag 8 november 2019 - 11:06
Anneke Hermans
Egels zijn de grootste slachtoffers op onze Antwerpse wegen
Foto: Getty Images
Elk jaar sterven er maar liefst vijf miljoen dieren op onze Vlaamse wegen. Dat heeft Natuurpunt berekend op basis van de waarnemingen op de website dierenonderdewielen.be. Van alle provincies scoort Antwerpen het slechtst. Van november vorig jaar tot nu werden hier zo'n 2.700 dieren doodgereden.

Het afgelopen jaar waren er 13.091 waarnemingen, maar Natuurpunt schat het aantal dieren dat effectief wordt aangereden veel hoger. "Niet alle aangereden dieren worden doorgegeven", zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt. "Er zijn ook heel wat dieren die doodgereden worden en niet opgemerkt worden. Of kleine dieren, zoals muizen of egels, verdwijnen heel snel van de baan omdat aaseters profiteren van zo'n klein hapje langs de weg."

In realiteit zou het naar schatting gaan om vijf miljoen verkeersslachtoffers, dat komt overeen met 14.000 dieren per dag of één dier om de zes seconden. De website 'dierenonderdewielen.be' houdt het aantal waarnemingen bij van dieren die jaarlijks aangereden worden op onze wegen.

Veel wegen en natuur

In Antwerpen worden wel veel meldingen gemaakt van dode dieren. Dat is wellicht één van de redenen waarom er in onze provincie de meeste verkeersslachtoffers werden geteld. Van november vorig jaar tot nu werden hier zo'n 2.700 dieren doodgereden. Dat komt enerzijds omdat Antwerpen een dicht wegennetwerk heeft, zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt: “Hoe dichter het wegennetwerk is hoe meer dieren risico lopen om slachtoffer te worden in het verkeer. Daarnaast telt Antwerpen ook veel natuurgebieden en in meer natuurrijke omgevingen - waar veel dieren aanwezig zijn - vallen er ook meer slachtoffers.”

Vooral egels

Het zijn vooral egels die het grootste slachtoffer zijn op de Antwerpse wegen. “Egels zijn vaak op pad in de avond en de nacht.  Ze hebben bovendien een groot leefgebied. Om van het ene naar het andere plekje te gaan, moeten zij heel vaak een weg oversteken.” Wat opvalt is dat de meeste slachtoffers in de maanden februari en maart vallen. “Dan zijn het vooral padden die de weg oversteken omdat ze zich gaan voortplanten.”

Natuurpunt wil nu de wegen in kaart brengen waar het hoogst aantal slachtoffers vallen.  “De Nederlands zijn daar in een groot voorbeeld. Zij hebben een heel ‘ontsnipperingsplan’ om dieren veiliger helpen over te steken. Wij willen dat de nieuwe Vlaamse regering ook zo’n plan opstelt.” Zelf kan je volgens Jacobs ook je steentje bijdragen. “Kijk altijd goed als je ’s avonds op de baan bent. Zeker als je in de buurt van een natuurgebied bent is het belangrijk je snelheid aan te passen en goed uit te kijken of er geen dier de weg oversteekt.”

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!