Recordjaar in Antwerpse Haven: meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen

vrijdag 11 januari 2019 - 13:16
Sofie Van de Velde
pakken cocaïne die onderschept zijn
In de haven van Antwerpen is in 2018 meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen, dat is een recordhoeveelheid. Ook het aantal inbeslagnames van andere drugs, zoals heroïne, cannabis en opiaten is sterk gestegen, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.

80 ton drugs

In totaal werd er vorig jaar zo'n 80 ton aan drugs in beslag genomen, waarvan 50 ton cocaïne. Bij de overige 30 ton zaten marihuana, heroïne en producten die nodig zijn om drugs te maken. De drugs zaten meestal verstopt in containers tussen gewone goederen, of bijvoorbeeld in een valse containerwand.

"Het was dus een topjaar", zegt Kristian Vanderwaeren, de grote baas bij Douane en Accijnzen. "Dat komt onder andere omdat het drugsteam intussen dubbel zo veel medewerkers telt. Er zijn dus meer douanebeamten om de terminals te controleren en te scannen."

(lees verder onder de foto)
 

2,5 miljard euro

Het is niet mogelijk om alle containers te controleren die de Antwerpse haven binnen komen, maar ze worden wél allemaal gescreend en gerichter gecontroleerd
De cocaïne kwam vooral uit Zuid-Afrikaanse landen als Colombia, Brazilië, Ecuador, Chili en Peru, en heeft een straatwaarde van maar liefst 2,5 miljard euro

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!