Recordopkomst voor elfde editie van Langste Veggietafel in Mechelen

vrijdag 19 april 2019 - 06:54
Anneke Hermans
Naar schatting tussen 1.500 en 2.000 mensen zakten donderdagavond naar de Grote Markt in Mechelen voor de Langste Veggietafel.
Bron: Radio 2
De elfde editie van de Langste Veggietafel in Mechelen was een groot succes. Zo'n 2.000 mensen zakten donderdagavond af naar de Grote Markt in Mechelen voor een gezellige, vegetarische picknick. Organisatie Mechelen Klimaatstad wil met deze Langste Veggietafel mensen aansporen om iets te doen voor het klimaat.

Mechelen Klimaatstad nodigt mensen uit om zelf hun vegetarische, afvalarme picknick te houden op de Grote Markt. Daarvoor is zo'n 200 lopende meter aan tafels geïnstalleerd. Omdat er altijd mensen zonder eigen picknick komen opdagen, worden ook vegetarische maaltijden ter plaatse bereid. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

"We willen mensen tonen dat je iets doet voor het klimaat door vegetarisch of veganistisch te eten", zegt Sofie Bouteligier van Mechelen Klimaatstad. "De vee-industrie is goed voor 18 procent van de CO2-uitstoot. Als iedereen één dag geen vlees zou eten, zou dat een enorme impact hebben op ons klimaat. Bovendien moet je er niets voor laten, want er zijn enorm veel goede en gezonde alternatieven."

De Langste Veggietafel wordt ook afvalarm georganiseerd. "We vragen aan mensen om alles in herbruikbare verpakkingen mee te brengen en hun afval ook mee naar huis te nemen. Wie bij onze standjes iets bestelt, krijgt dat in een glas of op een stenen bord. Voor de afwas wordt de Chiro ingeschakeld. Aan het eind van het evenement meten we ons totaal aan afval. Vorig jaar was dat slechts zes kilo. De elektriciteit die we verbruiken, wordt opgewekt door zonnepanelen", aldus Bouteligier.

De Langste Veggietafel wordt al sinds 2010 georganiseerd en dat elke tweede donderdag van de paasvakantie. Ook volgend jaar wordt ze georganiseerd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!