Rosalie Bogaard, vriendin Ludo Van Campenhout: "Hem laten opnemen voelt als verraad"

woensdag 8 januari 2020 - 16:39
Rosalie Bogaard, de partner van Antwerps schepen Ludo Van Campenhout, praat vandaag voor het eerst over zijn alcoholverslaving. Ze heeft Van Campenhout al drie keer zien hervallen in zijn drankverslaving. De enige uitweg die ze zag, was een opname in een afkickkliniek.

Moeilijkste dag van het jaar

“Het is fout gelopen op oudejaarsdag. Het leek allemaal in kannen en kruiken. We hebben een zalige kerst gehad. Het is in zijn hoofd beginnen spelen dat hij zijn opvolging moest aankondigen in het nieuwe jaar. Hij hoopte toch door heel hard zijn best te doen dat hij nog een kans zou krijgen. Die kans werd op 31 december uitgesloten. Die dag is sowieso al de moeilijkste dag van het jaar om met alcohol om te gaan. Iedereen is aan het feesten. De grond is onder zijn voeten weggevallen. ’s Avonds is hij dan opnieuw beginnen drinken. Maar ik wijs absoluut niet met de vinger en wil niemand ergens van betichten."

Ludo laten opnemen voelt als verraad

Het was Rosalie die besliste om Ludo weer te laten opnemen. "“Dat voelt écht niet goed aan. Het voelt aan als verraad. Ondanks dat mensen zeggen dat ik er goed aan heb gedaan. Ik heb heel veel verdriet. Het overkomt en het overvalt je. Je hebt elke keer de hoop gehad dat het beter zou zijn. Liefde overwint alles zeg je altijd. Maar dan blijkt het toch niet te gaan zoals je gehoopt had. Dat is als een mokerslag in je gezicht. De onmacht en onwetendheid voelen heel surrealistisch.”

Ik doe dit in de hoop dat het taboe toch doorbroken kan worden. De meeste mensen zien dit niet als een ziekte.

Rosalie Bogaard

Het is een taboe

Bogaard heeft haar partner, sinds zijn opname, niet meer gehoord. “Nee, hij was héél boos. Hij zei ook dat hij me nooit meer wou zien. Nooit meer. Mensen aanvaarden niet dat dit een ziekte is. Iemand met hetzelfde probleem zei me eens ‘ik zou bijna willen dat ik kanker had, want dat snappen de mensen wel’. Zoiets zeg je niet zomaar. Ik doe deze interviews in de hoop dat het taboe toch doorbroken kan worden. Er komt heel wat reactie, mensen zijn blij dat er eindelijk over gepraat wordt.”

Het komt goed

Haar jaar startte in mineur, maar Rosalie blijft hoopvol. “Ik hoop de mensen die in hetzelfde bootje zitten toch een beetje te kunnen helpen. En dat het goed komt tussen mij en Ludo, dat we onze liefde op een andere manier kunnen aangaan. Liefst zonder de ziekte de bovenhand te geven.”

Herbeluister hier het gesprek

Radio 2: Spits met David
Rosalie Bogaard, vriendin Ludo Van Campenhout: "Hem laten opnemen voelt als verraad"

Heb je vragen over alcohol of alcoholverslavingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Druglijn of spreek erover met je huisarts of een vertrouwenspersoon.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!