Sant'Egidio trakteert kansarmen, daklozen, nieuwkomers, asielzoekers en gevangenen op kerstfeest

dinsdag 24 december 2019 - 15:54
An Verstuyft
kerk vol feestelijk gedekte tafels
Foto: Radio 2
Op verschillende plaatsen in en rond Antwerpen organiseert de katholieke beweging Sant'Egidio kerstfeesten voor mensen die deze dagen niet terecht kunnen bij familie of vrienden of die geen middelen hebben om feest te vieren. Dat gebeurt in enkele kerken, gevangenissen en een opvangcentrum.

In de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem zijn de tafels feestelijk gedekt. Daar verwacht Sant'Egidio vanavond, op kerstavond, zo'n 350 mensen. "Hier gaat het om mensen die hier geen familie of vrienden hebben of de financiële middelen niet hebben om een feest te organiseren", zegt Mariëlle De Bolle van Sant'Egidio. "Denk dan aan kansarmen, alleenstaanden, nieuwkomers en asielzoekers." 

Veel vrijwilligers

Om het feest voor de 350 genodigden in Merksem vlot te doen verlopen zijn er 220 vrijwilligers in de weer en het was geen probleem om die te vinden: "We hebben zelfs mensen begrip moeten vragen voor het feit dat ze niet de hele tijd kunnen werken en hen gevraagd om op andere feesten te gaan helpen." Ook op andere plaatsen in Antwerpen organiseert Sant'Egidio zulke feesten vanavond en morgen.

Kerstdiner in de kerk

Voor daklozen is er ook een feest in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen en voor asielzoekers in het asielcentrum van Lint. Morgen zijn er dan weer kerstmaaltijden in de gevangenissen van Antwerpen en Merksplas. Opvallend zijn wel de gedekte tafels in de kerken: "De armen in het centrum van de kerk zetten, dat willen we doen en dat is ook wat paus Franciscus vraagt. Het is één van de mooiste beelden van wat een kerk mag en in mijn ogen moet zijn", besluit De Bolle.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!