Soa opbiechten aan bedpartners kan nu ook anoniem

woensdag 29 november 2017 - 11:06
vrouw bij de dokter
Aan je sekspartners vertellen dat je een soa hebt, is geen gesprek waar je naar uitkijkt. Toch is het cruciaal om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Daarom kunnen mensen hun sekspartners voortaan ook met de hulp van een arts anoniem waarschuwen via de website Partneralert.

Geen makkelijk gesprek

Het project kwam tot stand via het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in samenwerking met Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Seksuoloog Tom Platteau van het ITG coördineert het project: "Niemand wil een soa oplopen, en wie er één oploopt, wil die uiteraard niet doorgeven. Dat persoonlijk opbiechten is niet altijd even eenvoudig, zo weten we ook uit ervaring in onze polikliniek. Via Partneralert kun je sekspartners anoniem op de hoogte stellen en helpen om verdere verspreiding van de soa in te perken.”

 

Waarschuwen gebeurt nog te weinig

Sensoa doet mee aan Partneralert, omdat het ziet dat er vraag en behoefte is naar anonieme verwittiging van sekspartners.“Bedpartners waarschuwen vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van hiv en soa. We weten uit voorgaande soa-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig,” aldus Sandra Van den Eynde van Sensoa.

 

Partneralert

Nadat een soa vastgesteld wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!