Stripfiguur Jommeke wordt 64: “Op de boekenbeurs is hij nog steeds onze grootste selfie-magneet”

woensdag 30 oktober 2019 - 11:15
Anneke Hermans
Jommeke
Jommeke wordt 64 jaar vandaag. De stroblonde stripheld is nog altijd ontzettend populair. “Op dit moment is hij zelfs de Chinese markt aan het veroveren”, zegt Stefanie Lauwers van uitgeverij Ballon Media.

Op 30 oktober 1955 verscheen Jommeke voor het eerst en dat gebeurde toen in het weekblad Kerkelijk Leven. Vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal en anno 2019 zijn er al 296 albums van hem verschenen. “Elk jaar brengen we vijf strips van hem uit”, zegt Stefanie Lauwers van uitgeverij Ballon Media. “Op 8 november komt zijn nieuwste album uit dat ‘Speelgoed overboord’ zal heten. Zoals de titel doet vermoeden, is het een thema-album over Sinterklaas.”

Typisch Vlaamse jongen

Dat Jommeke na al die tijd nog zo populair is, is normaal vindt Lauwers: “Jommeke is heel herkenbaar voor alle kinderen en zeker in Vlaanderen. Het is een typisch Vlaams jongetje. De grootste waarde die Jommeke uitdraagt is vriendschap en iedereen kan zich daar wel in herkennen. Dat is de reden dat hij nog altijd een gevoelige snaar raakt bij jong en oud.”

De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, is ondertussen overleden. Hij stierf exact tien jaar geleden. Ondertussen worden zijn boeken getekend door een team van drie vaste tekenaars: Philippe Delzenne, Gerd Van Loock, en Serina Nys, de kleindochter van Jef Nys.

Jié Miè

Ondertussen gaat Jommeke ook internationaal. Albums werden al vertaald in het Spaans en het Frans. Sinds vorig jaar  doet Jommeke het ook goed in China, waar hij niet Jommeke, maar Jié Miè heet. “Jommeke blijft onze grootste held bij Ballon Media”, zegt Lauwers. En ook op de boekenbeurs doet hij het deze dagen goed. “Daar is hij de grootste selfie-magneet.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!